Glædeligt med udbygning af E45, men rute 26 er en luskestreg

Skanderborgs byrødder er enige om, at den foreslåede motortrafikvej syd om Lading Sø er noget hø

Artiklens øverste billede
Skanderborgs byrødder, her Jens Szabo (V), er enige om, at Skanderborg med forslaget om en motortrafikvej syd om Lading Sø er blevet snigløbet af Favrskov Kommune. Arkivfotos

infrastruktur Regeringen fremlagde i sidste uge sit udspil til en infrastrukturplan med investeringer i veje og kollektiv trafik for mere end 160 mia. kroner frem mod 2035. Med i planen er blandt andet en opgradering af Østjyske motorvej, så strækningen fra Skanderborg Syd til Hornstrup ved Vejle udvides fra fire til seks spor samt en tilsvarende udvidelse fra fire til seks spor på strækningen fra Aarhus Syd til Aarhus Nord. Den del af planen vækker kun glæde i Skanderborgs Byråd.

Det gør i midlertid ikke et forslag, der tager direkte udgangs i et ønske fra Favrskovs borgmester til Trafikministeren om en opgradering af Rute 26 til motortrafikvej på strækningen mellen E45 og Svenstrup i Favrskov.

Forslaget - der bakkes op af borgmestrene i Aarhus, Viborg og Silkeborg - tager udgangspunkt i den stærkt omdiskuterede linjeføring for en motorvej syd om Lading Sø, der blev besluttet tilbage i 2014. Beslutningen om den sydlige linjeføring var kontroversiel, da den gik imod anbefalingerne i VVM-undersøgelserne, der entydigt pegede på en nordlig linjeføring.

Frustration i byrådet

Det forslag er en klud i ansigtet på Skanderborg, der hverken er blevet hørt om forslaget eller høster fordele af motortrafikvejen, men altså må bære en stor del af ulemperne.

Allerede på det seneste byrådsmøde i slutningen af marts fandt forslaget fra Favrskov om en motortrafikvej syd om Lading Sø vej til dagsordenen på initiativ af Ventres borgmesterkandidat, Jens Szabo.

"Vi er frustrerede over den måde, det her er foregået på. Infrastruktur-udspillet indeholder flere fine forslag for Østjylland. Udvidelsen af E45 er superfin, det mangler vi i allerhøjeste grad, men motortrafikvejen syd om Lading Sø er en sten i skoen på Skanderborg. At man vælger at lægge ruten hos os og tilsidesætter VVM-undersøgelser, det er vi stærkt utilfredse med. Det er ikke normalt, at se bort fra VVM-undersøgelser. Planerne indebærer blandt andet at motortrafikvejen på en strækning igennem et meget naturskønt område hæves 17 meter op på en 250 meter lang bro, og markant vil skæmme landskabet både visuelt og i forhold til støj," siger han og tilføjer, at Venstre har opfordret borgmester Frands Fischer at indkalde til et borgermøde i den nordlige del af Skanderborg Kommune.

Gentag ikke fejl fra 2014

Også Venstres Søren Erik Pedersen er klar til at gå til kamp mod den sydlige linjeføring.

"Nu starter kampen, for det er noget af en luskestreg. Den fejl, der blev begået i 2014, den er ved at blive gentaget - og det bliver den jo ikke mere rigtig af. Favrskov vil gerne have alle fordelene ved en motortrafikvej, men eksporterer ulemperne til Skanderborg. Vi er ikke uenige i, at rute 26 skal opgraderes, men ruten skal ikke gå ind gennem Skanderborg. Vi må forsøge at gøre alt hvad vi kan, for at få sat en stopper for den beslutning," konstaterer Venstres Søren Erik Pedersen, der nu sammen med Jens Szabo skal mødes med deres partikollega i Favrskov, Birgit Olin, og Venstres transportordfører på Christiansborg Kristian Pihl Lorentzen.

"En nordlig linjeføring vil gå forbi mange industriområder - blandt andet et biogasanlæg, et savværk og et gartneri. Det gør ikke samme skade, som en sydlig linjeføring gennem rekreative områder og bevaringsværdig natur. Favrskov ser forundersøgelser som en hæmsko, men vi vil have mulighed for at påvirke det forslag. Ingen i Skanderborg ønsker den sydlige linjeføring. Borgerne i den nordlige del af Skanderborg Kommune har peget på en lang række saglige argumenter, og de går alle imod en sydlig linjeføring," understreger han.

"Er man grøn eller?"

Heller ikke borgmester Frands Fischer (S) er glad for forslaget om en motortrafikvej syd om Lading Sø. Fredag sendte han på vegne af Skanderborg Byråd en henvendelse til Transportministeren med Skanderborgs indsigelser mod forslaget.

"Jeg har noteret mig, at der skal laves en VVM-undersøgelse af det forslag, Favrskov har rejst. Det giver håb om en anden beslutning. Der er forskellige argumenter, vi gerne vil bringe til torvs. Blandt andet, at hvis man som regering vil påstå, at man tænker grønt, så må man også prioritere det grønne, og i det her tilfælde ikke lægge en motortrafikvej ind gennem et meget smukt grønt og rekreativt område. Med det her forslag har Favrskov fået rygdækning fra Aarhus, Viborg og Silkeborg, så det er en svær størrelse vi er oppe imod. Afgørelsen ligger i Folketinget og vi kan kun appellere til, at man står fast på hensynet til naturen. Man kan ikke både påstå, man er grøn, og samtidig trække en motortrafikvej syd om Lading Sø.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.