Forgæves kamp for Brunhøjvej 2
Økonomiudvalgets beslutning om udviklingen af området ved Brunhøjvej i Ry rykkede sig trods flere forsøg ikke en millimeter i byrådet
Borgerne i det østlige Ry kan se frem til på sigt at få et nyt butikscenter med tre dagligvareforretninger, mulighed for etablering af specialforretninger og et fælles, sammenhængende butikstorv i området ved Brunhøjvej og Industrivej i det østlige Ry.
Så langt strakte enigheden sig blandt byrødderne, men beslutningen skilte vandene, da de onsdag behandlede sagen på byrådsmødet.
Tornen i øjet på mindretallet er måden, kagen er skåret på. For selv om Brunhøjvej nr. 2 på den vestlige side af vejen tages med i centerområdet, så ønskede et flertal med Socialdemokratiet i front at samle detailhandelsbutikkerne i det østlige område.
Svært at få til at gå op
"Der skal i det østlige Ry både placeres en ny skole og en ny daginstitution, og samtidig ønsker vi at styrke detailhandlen i området. Det er vigtigt at placere brikkerne rigtigt. Det har ikke været muligt at finde en løsning, der kunne rumme det hele," forklarede borgmester Frands Fischer (S) om puslespillet, der er svært at få til at gå op.
Det springende punkt er placeringen af dagligvarebutikkerne. To scenarier har været i spil. Et, hvor der var dagligvarebutik på hver side af Brunhøjvej, men ikke nogen torvedannelse, og et andet, hvor dagligvarebutikkerne samles i det østlige område med torvedannelse.
Torvedannelse "vandt"
"Vi ender politisk med at gøre det, vi er valgt til, nemlig at træffe et valg," understregede borgmesteren.
Udvalgsformand Claus Leick (SF) lagde vægt på at finde den bedst mulige trafikal løsning, som også giver mulighed for en torvedannelse.
"For mig er det vigtigt, at folk kan parkere et sted og gå rundt og handler, også selvom de skal i flere butikker. Med beslutningen om at samle detailhandlen mod øst får vi mulighed for at skabe et nyt byrum. Det gør butikkerne ikke af sig selv," fremhævede han.
Det er svært som politiker at træffe de rigtige beslutninger, når man trækkes rundt i manegen
Det var ikke et argument, Venstres Jens Szabo købte:
"Den model, et flertal for forelsket sig i, kræver, at der anlægges to nye veje, så der er jo stadig trafik mellem butikkerne. Desuden er det ikke optimalt med en vej, der skal ledes ud i Skanderborgvej," konstaterede han og henviste til den trafikale flaskehals - den fembenede rundkørsel - der med denne løsning vil blive yderligere belastet.
Hvad med de små?
Samtidig pegede han på de mange små virksomheder i området, der med den valgte plan står til at blive hjemløse.
"Og hvad er tidsperspektivet? Er det om to år eller fire år, eller kan vi gå i gang med det samme? Der er mange grunde til at takke nej til den model. Mest af alt, fordi man stadig ikke opnår torvedannelse, og heller ikke finder en løsning for de 11 små virksomheder i området," konkluderede han og stillede ændringsforslag om, at Brunhøjvej nr. 2 og 4 inkluderes i detailhandelsområdet og at den nye vej - Nyvej med tilslutning til Skanderborgvej - ikke opføres.
Forslaget blev dog ikke stemt igennem. Samme skæbne led et ændringsforslag fra Konservatives Thomas Cordtz, der også forsøgte at få Brunhøjvej 2 med i detailhandelsområdet.
Uafhængig aktør
"Det er ok med butikker på Brunhøjvej 2, så længe det ikke er detailhandel. Det er en holdning, der undrer mig, især når man gerne vil have nye aktører på banen i Rys dagligvarehandel. Det er helt essentielt for mig, at en ny aktør kan etablere sig et sted, der ikke domineres af Tryg-gruppen. Jeg ved godt, Rema 1000 tilsyneladende har sagt, at det er ok, men der kunne jo også være andre aktører end Rema. Derfor mener jeg, Brunhøjvej 2 er den bedste placering for et tredje supermarked, fordi det dermed er sikret uafhængighed," forsøgte han sig.
Mission Impossible
Om man gerne vil dreje til højre eller venstre, når man kører op ad Brunhøjvej for at handle, er til syvende og sidst et spørgsmål om følelser, påpegede DF's Martin Frausing Poulsen.
"Begge synspunkter er legale, og i politik er intet givet på forhånd," konkluderede han og pegede på, at Rema 1000 tilsyneladende har spillet på to heste i denne sag, hvor man både har en aftale med Brugsforeningen Tryg og Abildo.
"Det er svært som politiker at træffe de rigtige beslutninger, når man trækkes rundt i manegen. Men hvad vil borgerne i Ry gerne have. Jeg tror, de er ligeglade med, om de kører til højre elle venstre, bare de får et ekstra supermarked. Derfor støtter jeg indstillingen. Mission impossible completed."