Vandprojekter der beskytter og skaber værdi

Mandag 22. marts var det Vandets Dag. Skanderborg Forsyning brugte dagen til at sætte spot på projekter, der både beskytter vandet og giver rekreativ værdi

Artiklens øverste billede
Klimatilpasningsprojektet ved Skanderupbækken skal både skabe et grønt åndehul i byen og tilpasse midtbyen til fremtidens øgede regnmængder.

rent vand Grundvandsbeskyttelse og skovrejsning ved Anebjerg, klimatilpasning med rekreative områder ved Skanderupbækken og forbedret fosforrensning til gavn for Skanderborg Sø.

Den 22. marts er det Vandets Dag og det benytter vandbranchen hvert år til at markere, hvor vigtig og værdifuld en ressource, vandet er i Danmark og hvorfor det er afgørende at beskytte og udnytte det rene vand.

Værdien ved rent vand er ikke kun glæden ved at åbne hanen og fylde glasset med perlende, frisk vand fra undergrunden. Vand kan skabe værdi på et væld af måder. Som en rekreativ del af et klimatilpasningsprojekt, eller søer og vandløb, der danner ramme om fritidsaktiviteter og er naturligt levested for masser af planter og dyr.

I Danmark har vi overordnet set realiseret verdensmålene om en universel adgang til drikkevand og kloakforsyning. Derfor handler vand om meget mere. Om grundvandsbeskyttelse, reduktion af forurening til vandløb, søer og havmiljø og om skabelse af små åndehuller med rekreative regnvandsløsninger eller nye skove.

Rent vand har høj værdi

Skanderborg Forsyning driver flere projekter, der med vand som omdrejningspunkt skaber værdi lokalt i Skanderborg Kommune.

Derfor markerer forsyningen i år Vandets Dag ved at fortælle om nogle af projekterne.

Bestyrelsesformand i Skanderborg Forsyning, Martin Frausing Poulsen, mener, det er en vigtig opgave at sætte fokus på vandmiljøet og dets værdi og udbrede kendskabet til løsninger, som gør Skanderborg Kommune til et forbillede for omverdenen.

"Skanderborg Kommune er unikt beliggende med Søhøjlandet og Gudenåen, og derfor har vi en særlig opgave i at passe på vandmiljøet i samarbejde mellem kommune, forsyning, virksomheder og borgere. Det skaber værdi i forhold til fritidsaktiviteter, turisme og bosætning, men især også for naturen, hvor mange arter er afhængige af et sundt vandmiljø, og andre kommuner, som vi deler vandmiljø med," understreger han.

"Vandets Dag er en god anledning til at fortælle om projekter, vi allerede har, og inspirere til, at vi sammen med andre med interesse i rent vandmiljø udvikler fremtidens løsninger."

Ved Anebjerg er der i foråret 2021 etableret en drikkevandsboring, der skal sikre rent drikkevand til et Skanderborg i mange år fremover. Foto: Skanderborg Forsyning

Ny renseteknologi

På forsyningens Facebook-side og LinkedIn kan du finde film om forsyningens nye renseteknologi, Densadeg, der mindsker fosformængden i spildevand til et meget lavt niveau. Fra Skanderborg Centralrenseanlæg bliver det rensede spildevand udledt til Svanesø og Skanderborg Sø, som med den nye teknologi vil blive sparet for cirka halvdelen af de fosformængder, der ellers normalt er tilbage efter traditionelle rensemetoder.

Markeringen af Vandets Dag bliver også benyttet til at fortælle om den kombinerede skovrejsning og grundvandsbeskyttelse ved Anebjerg, hvor der i foråret 2021 er etableret en drikkevandsboring, der skal sikre rent drikkevand til et Skanderborg i vækst i mange år fremover.

Forsyningen formidler desuden det kommende klimatilpasningsprojekt Skanderupbækken, hvor gravemaskinerne efter planen går i gang lidt senere på året for at give Skanderborg nye åndehuller midt i byen, som samtidig tilpasser midtbyen til fremtidens øgede regnmængder.

Du kan læse mere om Skanderborg Forsynings projekter på www.skanderborgforsyning.dk/vandmiljø

bo

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.