Klumme: Grøn er det nye sort – det gælder også lån og investering

For mange af os giver det ganske god mening at låne såvel som investere i den grønne omstilling

Artiklens øverste billede
Christina Strand Malmstrup er filialdirektør i Danske Banks afdeling i Skanderborg. Foto: Per Bille

Hvad er grønne lån, og er det noget for mig?

Det spørgsmål har mange – med rette – sikkert stillet sig selv, og derfor mener jeg, at det nu er på sin plads at få skåret ud i pap for de interesserede, hvad det handler om. For det kan godt betale sig for mange af os.

Ser vi et øjeblik bort fra corona-virussen og dens frygtelige følger, har ét af 2020’s helt store emner været den grønne omstilling.

Ord som bæredygtighed, klimaforandringer og FN’s verdensmål er blevet brugt flittigt i den politiske dagsorden, men også i finanssektoren er der kommet fokus på den grønne omstilling, hvor såkaldte grønne lån og grøn investering har fået et gennembrud.

Farvel til den sorte økonomi

Baggrunden for denne megatrend er kort fortalt, at vores hidtidige levemåde medfører en global opvarmning, der ikke er holdbar i længden. Derfor bliver vi alle nødt til at bidrage til overgangen fra den sorte økonomi, der er baseret på fossil energi såsom kul, gas og olie, til den grønne økonomi, der er baseret på vind, sol og vand.

Fra politisk side er der vedtaget en række tiltag, der skal øge folks incitament til at vælge grønne løsninger. Men også i finanssektoren ønsker vi at medvirke. Derfor har vi blandt andet lanceret grønne lån.

Hvad er grønne lån?

Grønne lån er lån, der gives på attraktive vilkår, mod at pengene kun må bruges på energivenlige formål, fx energiforbedringer i private boliger. Her kan vi alle i høj grad medvirke til at gøre en forskel. Ifølge Energistyrelsen udgør energiforbruget i bygninger nemlig næsten 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. ¨

I Danske Bank tilbyder vi eksempelvis, at kunder, der tager et lån for at energiforbedre boligen, kan spare 7.400 kroner, fordi ekspeditions- og lånesagsgebyret er sløjfet.

Dermed er der altså næsten kun fordele for boligejere ved at energiforbedre deres bolig i form af fx nye lavenergi-vinduer eller isolering af loftet. Det gavner klimaet, det giver bedre indeklima, det øger boligens værdi, og det giver lavere varmeudgifter. Den besparelse kan dermed være med til at betale af på lånet.

Investeringer i miljøet

På samme måde er grøn investering en investering i virksomheder eller projekter, der gør en positiv forskel for miljøet og klimaet.

Dermed kan vi hver især med vores pensionsopsparing og frie midler altså være med til at gøre en forskel ved at investere i de virksomheder, der forbedrer klimaet, hvilket dermed sker på bekostning af de virksomheder, der skader klimaet.

Jo mere investorerne vælger at investere i grønne selskaber, desto større vil incitamentet være for andre virksomheder til at blive grønne, da det vil betyde adgang til billigere finansiering. Mange investorer har fået et grønt fokus, og det har ført til, at mange grønne aktier over en periode har givet et godt afkast.

Vil du med på den grønne bølge?

Men hvor starter man så, hvis man gerne vil med på den grønne bølge?

Mit forslag er, at man taler med en rådgiver. Har du penge, som du ønsker at investere grønt, kan en investeringsrådgiver hjælpe dig med dine muligheder, mens en boligrådgiver kan hjælpe dig med et grønt lån til forbedringer i din bolig.

Alternativt kan du starte på hjemmesiden energihjem.dk, der har svar på de fleste spørgsmål om energiforbedringer i boligen, og som kan guide dig igennem processen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.