Et mærkværdigt men forudseligt forløb omkring Ry Øst

Artiklens øverste billede
Sådan Forestiller udviklingsselskabet Abildo sig fremtiden for Brunhøjvej 2 med en Rema 1000 butik der, hvor UnoX tanken ligger i dag. Den fremtidsversion hænger nu i en meget tynd tråd.

Debat I november 2020 var der bred politisk opbakning til at muliggøre en dagligvarebutik på Brunhøjvej 2 i Ry og til igangsætning af lokalplan, så vi kunne åbne en REMA 1000 butik ved udgangen af 2021.

De første 14 dage gik det fint. Kommunaldirektøren opfordrede os blandt andet til at få option på Brunhøjvej 4, så ejendommen kunne indgå i vores projekt. Optionen fik vi på plads hen over julen. Jeg fornemmede godt, at ledelsen i Brugsforeningen var rasende over beslutningen. Og jeg forstår da også, at der blev afholdt møde mellem ledelsen og de røde partier, hvor politikerne måtte stå skoleret.

Forvaltningen gav en frist for input fra parterne den 1. februar, så der kunne træffes en endelig beslutning den 10. februar 2021. Men vi kunne godt høre, at stemningen var skiftet. Trafikken var et stort problem. Begrebet "torvedannelse" var helt afgørende.

Den 10. februar indsendte Brugsforeningen Tryg et forslag med placering af den nye REMA 1000 butik på Tryg-gruppens arealer og med påstand om at det nød opbakning fra både Netto og REMA 1000. En påstand som REMA hurtig gik ud og afviste. Afvisningen fra REMA 1000 betød selvfølgelig, at politikerne ikke kunne gå med Tryg’s forslag, når nu det var åbenbart for alle, at forslaget var et forsøg på at tage REMA 1000 som gidsel i beslutningsprocessen.

Beslutningen blev derfor udskudt. "Torvedannelsen" blev igen italesat. Hensynet til "torvedannelse" betyder, at man ikke må krydse en vej. Brunhøjvej hindrer "torvedannelsen" og da Brunhøjvej skal bibeholdes, så kan der ikke etableres en dagligvarebutik på Brunhøjvej 2. Vejomlægninger koster penge. Projektet skal være provenuneutralt for kommunen. Ergo kan man ikke vejomlægge. Nogle husker Erasmus Montanus "En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er morlille en sten!"

Den 5. marts sendte jeg en e-mail til politikerne i Økonomiudvalget, Plan- & Miljøudvalget samt til Forvaltningen med argumenter for at placere en dagligvarebutik på Brunhøjvej 2. Umiddelbar igangsætning, løsning på parkeringsudfordringerne ved Børnegården Lynghoved, vederlagsfri arealafgivelse til en udvidelse af Brunhøjvej-rundkørslen, når der skal laves adgangsvej til den nye skole og direkte adgang til stisystemet.

Vi tilbød sågar 3 mio. + moms i en udbygningsaftale med Skanderborg Kommune. Hvor og hvordan pengene anvendes bedst, må politikerne bestemme. Vi har jo hørt, at "Tryg-gruppen gør så meget for byen", så det kan vi da også. Omvendt skal vi huske, at der kun er forbrugerne i butikkerne til at betale.

Onsdag den 17. marts var så dagen, hvor slaget skulle stå. Det røde flertal besluttede allerede på et internt møde mandag den 15. marts, at de ville gå med Tryg-gruppens forslag, så beslutningen var sådan set givet på forhånd. Det eneste spændende var reelt, hvad det så var, at politikerne valgte at gå med og om det er realiserbart?

Jeg konstaterer, at den sammenhængende torvedannelse ikke længere er vigtig. Tryg-gruppens forslag indeholder fragmenterede torvepladser uden sammenhæng og med betydelig krydsende trafik. Samtidig foreslår Forvaltningen, at der godt kan være "udvalgsvarer" på Brunhøj 2. Hvorfor så ikke dagligvarer, så der kunne være tale om "både og"? Men mon ikke det hele handler, at Tryg-gruppen skal have styr på REMA 1000, så de over huslejen kan diktere dagligvarepriserne.

Der er på ingen måde en tryg og sikker trafikal løsning, ikke mindst på grund af vareindleveringen til den eksisterende Netto. REMA 1000 placeres bag Netto. Til dato har direkte synlighed fra Skanderborgvej været helt afgørende for REMA 1000’s krav til en placering. Jeg anerkender forsøget på at skabe objektive argumenter for at please Tryg-gruppen. Men de holder ikke hjem.

Jeg vil hermed give en opfordring til, at politikerne indkalder til en offentlig høring omkring Ry Øst, så borgerne i Ry får mulighed for at give sin mening til kende. Jeg vil samtidig opfordre til, at politikerne anmoder Tryg-gruppen såvel som os om at dokumentere de aftaler, som skal foreligge for, at de fremlagte projekter er umiddelbart realiserbare og ikke bare luftkasteller.

Jeg tror da f.eks. at Tryg-gruppen får meget svært ved at fremlægge en aftale med REMA 1000. Og for den sags skyld en aftale med Jørn Rydahl, idet Tryg-gruppen i deres fremlagte projekt behændigt har stjålet Jørn Rydahls tank og vaskehal.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.