Skanderborg Gymnasium må sige nej til lokale unge

22 lokale unge, der har søgt gymnasiet som deres 1. prioritet, kan ikke blive optaget, fordi gymnasiet er blevet pålagt et kapacitetsloft på 9 klasser i det kommende skoleår

Artiklens øverste billede
Regionsrådspolitikerne løb mandag fra deres løfte, da de trods en indstilling fra administrationen om at løfte kapacitetsloftet på Skanderborg Gymnasium fra ni til 10 klasser, valgte at udskyde beslutningen. Arkivfoto: Grethe Bo Madsen

Politikerne i Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling så stort på administrationens indstilling om at hæve kapacitetsloftet for Skanderborg Gymnasium, så alle 288 unge fra Skanderborg Kommune, som har søgt gymnasiet som deres 1. prioritet, kan blive optaget.

Som det ser ud lige, nu står Skanderborg Gymnasium derfor til at skulle sige nej til 22 elever, der selvom de bor i kommunen og har søgt gymnasiet som deres 1. prioritet nu vil blive sendt til Silkeborg Gymnasium, Viby Gymnasium eller til HTX og HF i Skanderborg.

De andre gymnasier har reageret ret kraftigt på administrationens indstilling

Det blev ellers lovet højt og helligt af både udvalgets formand, Jørgen Nørby (V) og af regionsrådsformand Anders Kühnau (S), at skulle det vise sig, at Skanderborg Gymnasium på grund af kapacitetsloftet på ni klasser, svarende til 266 elever, ikke ville kunne optage alle lokale unge, der har gymnasiet som deres 1. prioritet, så ville man finde en løsning svarende til den, der blev fundet sidste år, hvor man gav grønt lys til at oprette ni klasser, selvom kapacitetsloftet dengang lød på otte klasser.

Det var det løfte, der fik administrationen til at indstille til udvalget for regional udvikling på dets ekstraordinære udvalgsmøde i mandag 15. marts, at de skulle hæve kapacitetsloftet for Skanderborg Gymnasium til 10 klasser.

Mangler talmateriale

Men ifølge Jørgen Nørby gjorde usikkerhed omkring talmaterialet fra de øvrige gymnasier, at udvalget i stedet valgte udskyde beslutningen til endnu et ekstraordinært udvalgsmøde torsdag 25. marts, hvor man har samlet alle relevante informationer fra samtlige gymnasier.

"De andre gymnasier har reageret ret kraftigt på administrationens indstilling, og derfor er vi nødt til at have det samlede talmateriale for alle ungdomsuddannelser, før vi kan træffe en beslutning. Det hænger sammen som ærtehalm, og man kan ikke se på et gymnasium alene," konstaterer Jørgen Nørby.

Viby er problembarnet

Det er først og fremmest reaktionen fra rektor på Viby Gymnasium, Lone Sandholdt Jacobsen, der har stukket en kæp i hjulet for Skanderborg Gymnasium. Får Skanderborg Gymnasium en ekstra klasse, og dermed kapacitet til at optage 295 elever, frygter hun, at det vil være "dødsstødet" for Viby Gymnasium, der gennem en årrække har haft svært ved at tiltrække de unge, og kæmper med stor ledig kapacitet.

Hun hævder, at Skanderborg Gymnasium til august kun vil stå med 270 1. prioritets ansøgere og med ti klasser har ledig kapacitet til at optage yderligere 25 elever, der ikke har gymnasiet som 1. prioritet, men hellere vil gå der fremfor på Viby Gymnasium.

Rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, er dog lodret uenig i den udlægning.

'Vi er ærlige på tallene'

"Vi har modtaget 288 ansøgninger fra lokale unge, der har os som deres 1. prioritet. Præcis det antal, vi forudsagde i vores prognose. Det troede politikerne i udvalget for regional udvikling tilsyneladende ikke på. Regionen har både i år og sidste år beklikket vores prognose, men vores prognose er rigtig. Vi er ærlige på tallene," understreger , han.

"De unge, der bor her i kommunen og søger Skanderborg som deres førsteprioritet, burde kunne forvente at blive optaget, men lige nu kan vi kun optage elever til 9 nye klasser. Regionen bør anerkende vores førsteprioritets ansøgere," fortsætter han.

Chokeret borgmester

"Det kommer som et helt chok for mig, at man ikke har fulgt indstillingen. Det var min klare forventning, at man selvfølgelig vil følge indstillingen, da den flugter med det, regionsrådspolitikerne selv har sagt. Er der ansøgere fra Skanderborg Kommune, som har Skanderborg Gymnasium som deres 1. prioritet, så skal de naturligvis have lov at gå der," konstaterer borgmester Frands Fischer (S).

"Det ligger mig rigtig meget på sinde, at de 22 elever, der lige nu ikke kan blive optaget, selvom de har gymnasiet som deres 1. prioritet, bør have en plads på Skanderborg Gymnasium. Regionsrådspolitikerne er simpelthen nødt til at løfte kapacitetsloftet, så det kan lade sig gøre," tilføjer han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.