Online-undervisning: Ros til savnede elever

Anden omgang af onlineundervisningen forløber generelt godt, lyder det fra to lærere

Artiklens øverste billede
Tina Hardervig, lærer fra Realskolen i Skanderborg, i gang med at undervise sine elever online.

Onlineundervisning i dansk, engelsk og tysk virker som en relativt spisbar størrelse, men hvordan hulen underviser man i 'fysiske fag' som idræt og musik, når alle elever sidder foran en skærm?

Det kan Vibeke Kjærgaard Fründ, lærer i overbygningen på Realskolen i Skanderborg, fortælle om. Hun er nemlig, som så mange andre, i gang med anden omgang af den coronaudløste onlineundervisning. Og hun fortæller om engagerede elever, der knokler på.

"Det er klart, at når jeg sender eleverne ud for at løbe, så kan jeg ikke være med, på samme måde, som jeg kan i fx tysk. Men så sender de et billede fra deres telefon eller noget andet, så jeg kan se, at de har været i gang," siger Vibeke Kjærgaard Fründ (som ses på billedet herunder i forbindelse med en online idrætstime) og tilføjer:

"I fag som idræt og musik er der jo også teori, vi kan arbejde med. Nu glæder vi os til at komme tilbage til skole og kombinere det teoretiske med det praktiske."

Vibeke Kjærgaard Fründ fra Realskolen i Skanderborg er klar til en online-idrætstime. Privatfoto

Vibeke Kjærgaard Fründ konstaterer, at onlineundervisningen er bedre for nogle elever end andre.

"Det kan være en udfordring for nogle, at når man siger noget, så kigger alle på dig, hvilket jo ikke sker ved klasseundervisning. Og man kan bare ikke fornemme folk på samme måde, når tingene foregår online," siger hun.

Komprimeret program

Vibeke Kjærgaard Fründ glæder sig over, at den praktiske prøve i musik ved skoleårets afslutning allerede er blevet aflyst.

Det er dejligt, at jeg ikke møder sorte skærme, når jeg logger på om morgenen

"Der er ingen tvivl om, at vi får et komprimeret program, når vi må vende tilbage til klasseværelserne. Da flere af prøverne er aflyst og undervisningsperioden således udvidet, får vi god tid til at nå i hus med det faglige stof. Overordnet set er jeg kun mildt bekymret for elevernes faglighed, for de viser altså god arbejdsmoral. Desværre kommer eleverne til at mange noget erfaring i at gå til eksamen," konstaterer Vibeke Kjærgaard Fründ.

Tina Hardervig, der også underviser på Realskolen i Skanderborg, roser også sine elever for deres arbejdsmoral.

"Det er dejligt, at jeg ikke møder sorte skærme, når jeg logger på om morgenen. Eleverne har virkelige gjort det godt, og her i den anden nedlukning er de blevet bedre til at håndtere teknikken i onlineundervisningen," siger hun og konstaterer, at eleverne er gode til at gå ind i de hjælperum, der er, og bede om hjælp.

"Og har jeg gemt nogle af sværere tekster som Steen Steensen Blichers 'Hosekræmmeren', til vi mødes fysisk. Nogle ting egner sig bare ikke ret godt til onlineundervisning," siger Tina Hardervig og påpeger, at onlineundervisning kan være en bedre løsning end den normale for de introverte elever.

"Til gengæld kan den koste for de ekstroverte," siger hun.

Sneengle og Kahoots

Begge lærere fortæller om en række sociale tiltag, der har været en del af onlineundervisningen. Der er eksempelvis blevet bagt, brugt Kahoots, lavet sneengle og gået uden sko i sneen. Skolens lærere har også været rundt til eleverne med blandt andet præmier fra konkurrencer.

"Vi har også ladet være med at logge af i pauserne, så eleverne har haft mulighed for snakke sammen. Det er vigtigt for dem," siger Vibeke Kjærgaard Fründ og glæder sig over, at eleverne fra 5.-8. klasse nu må komme i skole en gang om ugen, mens eleverne i afgangsklasser må møde '50 procent ind'.

"Det vil gøre dem godt, at de nu kan komme tilbage på skolen og være sammen med deres klassekammerater, selvom det ikke er på fuld tid," siger hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.