Hørnings mystiske viking får permanent udstilling

Skanderborg Kommune har sat 750.000 kr. af til gravprojekt i Fregerslev

Artiklens øverste billede
Merethe Schifter Bagge, museumsinspektør hos Museum Skanderborg og projektleder på Fregerslevprojektet, står lige ovenpå den vikinggrav, der kan få sin egen mindelund. Foto: Claus Sonne

Gravsted I 2017 blev sløret løftet for en arkæologisk udgravning ud over det sædvanlige. På en mark i Fregerslev i udkantegn af Hørning dukkede en vikingegrav nemlig op. Nu er der udsigt til, at Fregerslev-vikingens gravsted gøres permanent. Midt i parcelhuskvartet på Vestergårds Allé.

En 5-2 flertal i Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget har nemlig sagt ja til, at Skanderborg Kommune skal give et tilskud på 750.000 kr. til projektet. Der skal findes nogenlunde det samme beløb fra fonde eller lignende, hvis projektet skal blive til noget.

Grav i 1:1

Kunstner Laila Westergaard har på initiativ af Kunstråd Skanderborg og Museum Skanderborg udarbejdet et skitseforslag til en markering på graven, og Merethe Schifter Bagge, museumsinspektør hos Museum Skanderborg og projektleder på Fregerslevprojektet, løfter sløret for, hvad man vil kunne komme til at se.

"Planen er at genskabe graven i 1:1 størrelse, hvilket vil sige cirka 10 m2. Hugget i granit kan man blandt andet se vikingen, hans hest, pilekoggeret og det helt unikke hovedtøj fra hesten, vi fandt i graven," fortæller Merethe Schifter Bagge.

Hun er ikke overraskende ret glad for projektet.

"Det er en stor tilfredsstillelse, at fundstedet bliver bevaret. Typisk, når vi afdækker et fund, ender det med, at det bliver dækket til i forbindelse med opførelsen af huse. Her får vi hele pakken, hvilket betyder, at 'historien bliver på stedet' i stedet for at blive fortalt på et museum flere km væk," lyder det.

Ud over markeringen af graven vil der også blive opført et amfiteater, en sandkasse, et spisested og informationstavler på stedet.

Merethe Schifter Bagge fortæller, at hun og kollegaerne under og efter udgravningerne har mærket et stor engagement fra de menensker, der nu bliver bliver naboer til udstillingen.

"Folk har virkelig taget det her fund til sig og gjort det til en del af områdets DNA," fortæller hun, hvorefter en nabo meget sigende kommer til for at spørge til projektet.

Senere på året bliver en kopi af hestens hovedtøj præsenteret. Et hovedtøj, der i den grad har rykket på vores viden om hestes udstyr i vikingetiden.

Den ukendte viking

Hvem vikingen var, ved Merethe Schifter Bagge ikke. Sikkert er det, at han havde en høj status. Det beviser graven.

"Vi ved ikke, hvem han var, eller hvor han boede. Men har har levet relativt tæt på det sted, hvor han er begravet, og han kunne meget vel have boet på strækningen mellem Fregerslev og Stilling-Solbjerg Sø," forklarer Merethe Schifter Bagge, der håber, at kommende udgravninger kan give svaret.

Arbejdet at etablere en formidlingslund på Vestergards Allé 5A vurderes til at kunne stå færdigt sidst på foråret 2022. Det kræver dog dels et (forventeligt) ja i byrådet, samt at de resterende penge til projektet findes.

Driften af anlægget forventes årligt at koste 110.000 kr.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.