Skanderborg Gymnasium må sige nej til 22 unge

22 lokale unge, der har søgt gymnasiet som deres 1. prioritet, kan ikke blive optaget, fordi gymnasiet er blevet pålagt et kapacitetsloft på 9 klasser i det kommende skoleår

Artiklens øverste billede
Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling indstillede i december til Børne- og Undervisningsministeren, at Skanderborg Gymnasium næste år må oprette ni nye 1.g klasse, selvom gymnasiets egen prognose viste, at der vil være lokal søgning svarende til 10 klasser. Ansøgningsfristen er i dag og det står klart, at gymnasiets prognose holdt stik, og at 22 unge ikke kan få lov at gå på det gymnasium, de har søgt som deres førsteprioritet. Arkivfoto: Grethe Bo Madsen

Sidste frist for at søge optagelse på en ungdomsuddannelse er i dag, og som det ser ud lige nu har 288 unge fra Skanderborg Kommune søgt om optagelse på Skanderborg Gymnasium som deres førstevalg. Men kun 266 af dem vil blive optaget.

Vi har modtaget 288 ansøgninger. Præcis det antal, vi forudsagde i vores prognose.

Det skyldes, at Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling i december indstillede til Børne- og Undervisningsministeren, at pålagde gymnasiet et kapacitetsloft på 10klasser, selvom gymnasiets egen prognose viste, at der ville være elever nok til at fylde 10 klasser.

"Vi har modtaget 288 ansøgninger. Præcis det antal, vi forudsagde i vores prognose. Det troede politikerne i udvalget for regional udvikling tilsyneladende ikke på. Regionen har både i år og sidste år beklikket vores prognose, men vores prognose er rigtig. Vi er ærlige på tallene," understreger Jakob Thulesen Dahl, rektor på Skanderborg Gymnasium.

"De unge, der bor her i kommunen og søger Skanderborg som deres førsteprioritet, burde kunne forvente at blive optaget, men lige nu kan vi kun optage elever til 9 nye klasser - svarende til 266 elever. Derfor skal vi sige nej til 22 unge, der har søgt Skanderborg Gymnasium som deres førsteprioritet. Regionen bør anerkende vores førsteprioritets ansøgere. Og de 288 ansøgere svarer til de 10 klasser, som vi indberettede," fortsætter han.

Kattelem på klem

Udvalget for regional udvikling lod dog en kattelem står på klem i december, da de traf afgørelsen om kapacitetsloftet.

Udvalgsformand Jørgen Nørby (V) oplyste dengang, at skulle man komme til at stå i en situation, hvor kapacitetsloftet på Skanderborg Gymnasium ikke gjorde det muligt at optage alle elever, der har søgt gymnasiet som deres førstevalg, så ville man se på en løsning svarende til den, der blev fundet i Skanderborg sidste år, hvor man gav grønt lys til at oprette ni klasser, selvom kapacitetsloftet lød på otte klasser.

Kommer de fra Skanderborg, så har jeg selv for åben skærm sagt, at så må vi bestræbe os på at de skal gå der, hvor de naturligt hører til.

Klokken 11 i formiddag mødes politikerne i udvalget for regional udvikling derfor til et ekstraordinært udvalgs møde for at se på ansøgningerne.

"Skanderborg Gymnasium har bedt om 10 klasser, og har fået ni klasser. Nu ser det ud til, at de skal have en klasse mere end de ni. Vi må se på, om de 288 ansøgere hører naturligt til i Skanderborg og ikke komme andre steder fra. Kommer de fra Skanderborg, så har jeg selv for åben skærm sagt, at så må vi bestræbe os på at de skal gå der, hvor de naturligt hører til," siger Jørgen Nørby til UgeBladet.

Anbefaler en ekstra klasse

Meget tyder da også på, at Skanderborg Gymnasium her i formiddag vil få hævet kapacitetsloftet til 10 klasser. Fredag offentliggjorde regionen dagsordenen for det ekstraordinære udvalgsmøde i dag, og heraf fremgår det, at administrationen indstiller, at Skanderborg Gymnasium får lov oprette 10 klasser det kommende skoleår.

Kapacitetsloftet er først og fremmest indført for at fordele kapaciteten i Aarhus og få flere elever på Viby Gymnasium. Men ansøgerne fra Skanderborg Kommune, der på grund af kapacitetsloftet ikke kan optages på Skanderborg gymnasium, vil primært blive fordelt til Silkeborg Gymnasium, HTX og HF i Skanderborg, og kun mellem to og fire vil blive sendt til Viby Gymnasium.

Derfor giver det ingen mening af fastholde kapacitetsloftet på ni klasser for Skanderborg Gymnasium, konkluderer administrationen, der foreslår politikerne at give Skanderborg Gymnasium mulighed for at optage 295 elever, svarende til 10 klasser i det kommende skoleår.

Børne- og undervisningsministeriet har endnu ikke taget stilling til den kapacitetsfastsættelse, regionen indsendte i december, og regionen kan derfor formentlig godt nå at indsende en revurdering.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.