Ja-tak til friplejehjem

Enighed i Socialudvalget om opbakning til etablering af friplejehjem i Skanderborg

Artiklens øverste billede
De Konservative, Venstre, DF og Radikale har længe været lune på tanken om Friplejehjem. Nu er også Socialdemokratiet med på ideen."Det er oplagt at se på muligheden for at oprette friplejehjem, med det store pres vi oplever på behovet for plejeboliger," konstaterer Socialudvalgsformand Anders R. Laugesen.

plejebolig En glad Socialudvalgsformand kunne efter sidste uges møde i udvalget glæde sig over, at der nu er politisk enighed om at støtte op om etablering af fondsdrevne friplejehjem i Skanderborg Kommune. Efter byrådets temamøde i januar om friplejehjem er Socialdemokraterne gået fra halvhjertet til helhjertet en opbakning.

"Vi havde et rigtig godt temamøde, hvor OK-Fonden og Danske Diakonhjem deltog og svarede godt for sig på tvivlsspørgsmål. De efterlod et indtryk af at være gode bud på friplejehjem. Nu er vi enige om, at vi vil det her for alvor. At der er en generel positiv holdning til, at vi vil have friplejehjem i Skanderborg Kommune," konstaterer Anders R. Laugesen (V).

Bred politisk opbakning

Han peger på, at netop en bred politisk opbakning er helt central at have på plads for at kunne tiltrække de fondsdrevne friplejehjem.

"Både OK-Fonden og Danske Diakonhjem har understreget vigtigheden af bred politiske opbakning, og den har vi nu, hvor et stort flertal siger ja til friplejehjem," pointerer han.

"Med den her beslutning er vi klar til at lade de to aktører komme med forslag til gode lokale projekter. Og man må jo sige, at den mulighed falder på et tørt sted, for kommunen har meget svært ved at følge med behovet for plejeboliger og få etableret de nødvendige pladser," understreger han.

Det er ikke første gang, byrødderne flirter med tanken om friplejehjem. Tilbage i april 2020 sagde byrødderne ja til at forsøge at sælge Lokalcenter Søndervang i Låsby som friplejehjem. Det er ikke lykkedes, primært fordi lokalcenteret har for få boliger, og der ikke har været politisk opbakning til at ekspropriere nabogrundene, så friplejehjemmet kunne udbygges.

"Vi har tidligere forhørt os hos nogle af de interesserede aktører, hvor store friplejehjem skal være, for at være rentable, og svaret har været, at hvis et friplejehjem er under 38 boliger, er det urentabelt," oplyser udvalgsformanden.

Flere lokale projekter

Både i Alken og i Låsby har lokale borgere og foreninger haft følere ude i forhold til etablering af friplejehjem. Foreningen bag et friplejehjem i Alken opgave dog planerne efter et borgermøde sidste år, hvor de oplevede massiv lokal modstand.

"Der har også været forespørgsler omkring en placering på Kildebjerg i Ry, hvor en ændring af lokalplanen måske kan bane vej for et friplejehjem der. Samtidig er der borgere i Låsby, der arbejder på noget. Det kunne måske kombineres med nybyggeriet i Langvad bakker.," nævner udvalgsformanden.

"Det vil også give rigtig god mening, hvis vi selv undersøger mulighederne i Skanderborg- og Stillingområdet, hvor vi oplever et stort pres på plejeboliger. Vi har kommunal jord ved Stilling Skole, der tidligere har været i spil i forhold til et plejecenter. Der kunne vi prøve at samarbejde med de her fonde," foreslår Anders R. Laugesen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.