Michelin-kok på SU-budget

Eleverne på UCS10's gastronomi-linje lavede mad med stjernekokken René Mammen fra Skanderborg

Artiklens øverste billede
Foto: Anders Jepsen/UCS10

uddannelseHvad stiller man op, når man gerne vil give sine coronatrætte 10. klasses elever en oplevelse ud over det sædvanlige. På UCS-10, Skanderborg Kommunes 10-klassecenter, fik underviser på skolens gastronomi-linje, Anders Christensen en god ide, greb knoglen og ringede til stjernekokken René Mammen.

René er sammen med sin hustru Louise indehaver af restauranterne Substans og Pondus i Aarhus. Og så er han flere gange blevet belønnet for sin kogekunst med en Michelinstjerne. René tog imod udfordringen, og tirsdag i sidste uge var han gæst i køkkenet på Campus i Skanderborg, hvor han brillerede med en kyllingeret, mens eleverne på gastronomi-linjen fulgte med så godt de kunne... hjemmefra. For på grund af corona-restirktioner er eleverne i øjeblikket nødt til at blive derhjemme. 

I Danmark går vi så meget op i at tjene en masse penge og være smart i en fart. Men det er slet ikke holdbart. Det er langt bedre at arbejde 50 timer med noget, du elsker, end at arbejde 30 timer med noget, du hader.

"De klarede det helt fint trods afstanden, og jeg tror, der var nogle familiemedlemmer, der fik en flot middag den aften," lyder det fra René Mammen, der inden seancen havde gjort sig nogle tanker både omkring mad på et SU-venligt budget og om sværhedsgraden.

"Jeg tænkte, at hvis vi går med noget kylling og rodfrugter, årstidens råvarer, så er det noget, de fleste kan få råd til, og samtidig er det noget, der er nemt at få fat i. Og så tænkte jeg, at det skulle være noget, jeg også selv kunne finde på at lave til aftensmad. Man skal jo huske på, at det er unge mennesker, og nogle af dem er meget kyndige i et køkken, mens at det ikke er dem alle. Så derfor skulle det være noget, alle kunne nå at følge med til," forklarer kokken.

Undervejs fortalte René eleverne om sin egen vej til kokkefaget. Det handlede om at være rimeligt skoletræt, og gå alternative veje, og det en pointe, mange elever kan relatere til.

Mit bedste råd er, at brænder de ikke for noget specialt lige nu, så prøv nogle forskellige ting af. Vi er heldigvis så privilligerede i Danmark, at vi altid kan vælge om igen

"Jeg havde et fritidsjob som opvasker, og begyndte så at hjælpe lidt til i køkkenet også. Det endte med, at jeg kom i lære og fandt ud af, at der der med at lave mad både var sjovt og noget der lå ret naturligt til mig," fortæller han.

Har du et godt råd til de unge om valg af karriere?

"Jeg synes helt sikkert, man skal lægge vægt på noget, der interesserer en. Noget man kan se sig selv være i, og som går dig glad, når du tænker på det. I Danmark går vi så meget op i at tjene en masse penge og være smart i en fart. Men det er slet ikke holdbart. Det er langt bedre at arbejde 50 timer med noget, du elsker, end at arbejde 30 timer med noget, du hader," konstaerer Michelin-kokken.

"Jeg ville helt sikkert opfordre dem til at mærke efter i maven og vælge noget, de brænder for. Det er supernemt at sige for mig, men mit bedste råd er, at brænder de ikke for noget specialt lige nu, så prøv nogle forskellige ting af. Vi er heldigvis så privilligerede i Danmark, at vi altid kan vælge om igen."

Læs også

Del artiklen