Meningen i findes.Meningen med gør ikke!

Jeg oplever med jævne mellemrum, at folk spørger efter meningen, når de er ramt på livet

Artiklens øverste billede
Line Rudbeck, Sognepræst i Skanderborg

Præsteklumme ”Der er nok en mening med det, du går igennem! Måske skal du lære noget!”. ”Hvad er meningen med det, jeg går igennem nu?”

Jeg oplever med jævne mellemrum, at folk spørger efter meningen, når de er ramt på livet. Og jeg oplever også, at folk, der er ramt på livet, fortæller, at andre – garanteret velmenende – foreslår, at de måske skal lære noget af det, de går igennem.

Min standardkommentarer til begge dele er: ”Jeg tror ikke, der er nogen mening med den lidelse, du går igennem!” ”Jeg tror ikke, du skal lære noget af den modgang, du oplever”. Jeg tror med andre ord ikke på, at der er en mening med alting. Sygdom, hvad end det er i krop eller sind, ulykker, alt for tidlige dødsfald, ja alt det, som slår livet ned der, hvor det burde blomstre; det er uden mening! Og nej, vi skal heller ikke lære noget af modgangen, som var den en prøvelse fra Gud, vi skal klare og overvinde! Sådan er min tro i hvert fald ikke! Jesus prøvede ikke folk. Tværtimod, så led han, når de led. Han led, når han så ondskab omkring sig. Han satte hele sit liv ind på at bekæmpe og overvinde det onde. Og nan gik endda så langt i sin kamp, at det kostede ham livet.

Lidelse er meningsløst! Dog kan der spire blomster op af selv den sorteste og goldeste jord. Eller sagt med andre ord: Der, hvor livet er allersortest, kan det ske, at der trænger lidt lys ind. Der kan godt være en mening i lidelsen. Læg mærke til forskellen på ordene med og i. Forskellen er langt større end de få bogstaver, der er i de ord to. Faktisk er der en hel verden til forskel på de to ord! Meningen i findes, nemlig der, hvor sygdommen har været anledning til, at vigtige ord for første gang bliver sagt højt, der hvor stress har ført til, at man for første gang har prøvet at sige nej, der, hvor modgang har bundet familier sammen, hvor værdifulde venskaber er opstået, eller man pludselig har set skjulte talenter blomstre.

Meningen i tror jeg på. For livet er stærkere end døden og lyset stærkere end mørket. Der kan godt vokse mening ud af det meningsløse. Det er dog kun den, der står i mørket, der kan se lyset. Det er kun den, der er ramt, der kan fortælle, om der har vist sig en eller flere meninger i hans eller hendes lidelse. Det kan vi, der står udenfor ikke se, det har vi, der står udenfor ikke ret til at udtale os om. Nej, vi, der står udenfor, har aldrig ret til at foreslå eller pådutte den ramte en mening eller sige, at der nok er noget, hun skal lære. Vi kan dog – hvis ellers vi er tapre nok – forsøge at være et lys for den ramte ved at være der på hans eller hendes præmisser. Uden krav, uden forventning, uden gode råd og forklaringer.

Til dig, der møder andre, der – helt sikkert velmenende – og alligevel helt fejlagtigt foreslår dig, at der er en mening i den lidelse eller modgang, du står midt i. At du nok skal lære noget af det. Til dig, vil jeg sige: Lyt ikke til dem! Og husk dog samtidig, at der godt kan vokse blomster op af sort og gold jord. Men at det kun er dig, der kan se dem og plukke dem.

Og til dig, der har en vase stående med blomster, der er plukket i lidelsen golde jord: Gid, de må blive dig til glæde og gavn!

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.