Skanderborg Søbad bliver færdigt til tiden - og dyrere

Isætning af de pæle, der skal bære søbadet, har drillet

Artiklens øverste billede
Det nye søbad i Skanderborg loves færdigt til tiden. Det bliver også dyrere end forventet.

Trods overraskende isvinter skrider arbejdet med Skanderborgs nye søbad rigtig godt frem. MT Højgaard genoptog midt i januar rammearbejdet med at slå de i alt 160 betonpæle, der skal bære søbadet, i søen. Naboer blev varslet om, at det ville larme i dagtiden. Generelt har kommunen og MT Højgaard mødt stor forståelse for de gener byggeriet medfører, fremgår det af en pressemeddelelse.

"Vi tænkte: hellere få det overstået i fart, frem for at trække pinen ud. Derfor glæder det os – og forhåbentlig også nærtboende skanderborgensere – at den sidste pæl blev slået i søen 24. februar. Faktisk en uge før beregnet, så nu går det stærkt med at montere den bærende trækonstruktion i træsorten azobe. Trædækket består af certificeret hårdt træ af typen tali, som man blandt andet har gode erfaringer med på Vestre Fjordbad i Aalborg," siger afdelingsleder Mikkel Lindskov Petersen fra Plan og Byudvikling.

I efteråret blev det kendt, at de yderste betonpæle skulle være længere end først antaget. Man vidste godt, at søbunden er forholdsvis blød ud for Kulturhuset. Men det blev nødvendigt med ekstra boreprøver for at vurdere den eksakte bæreevne. Nogle af de yderste pæle er derfor 30 meter lange. Det er velkendt teknik at sammenkoble pælene, og det får ingen praktisk betydning. Men det har fordyret projektet, forklarer Mikkel Lindskov Petersen:

"Til hele projektet inklusive Kulturløberen mellem Kulturhuset og søbadet er der afsat 12,5 mio. kroner i forbindelse med omvendt licitation. For at helgardere blev der desuden afsat 1,8 mio. kroner til uforudsete omkostninger svarende til 15 % af anlægssummen. Normalt afsætter man 10-15 % afhængig af byggeriets kompleksitet."

Derfor har vi været nødt at beskære Kulturløberen og samtidig bede politikerne om lidt ekstra penge for at fastholde søbadets funktioner og høje kvalitet

"Men den uventede omprojektering med ekstra lange pæle har desværre lagt beslag på alle midler til uforudsete omkostninger og lidt til. Det betyder, at der er for lidt til at stå imod med til andre uforudsete omkostninger, som uvægerligt følger med. Derfor har vi været nødt at beskære Kulturløberen og samtidig bede politikerne om lidt ekstra penge for at fastholde søbadets funktioner og høje kvalitet."

Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget indstillede 3. marts, at kommunen giver en tillægsbevilling på 431.000 kroner, og afsætter en ekstra buffer på 500.000 kroner, hvis det bliver nødvendigt.

Alt i alt holder tidsplanen, så det bliver muligt at hoppe/kravle i søen fra søbadets kant, eller springe ud fra et af to udspring på soltribunen fra midten af juni. Den officielle indvielse er ikke fastlagt, før der er overblik over corona-udviklingen.

cns

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.