Ikke flere svin - Byrådet skal tage ansvar

Artiklens øverste billede
Hanne Stender Damkjær stiller op som løsgænger til kommunalvalget i november. Pressefoto

Debat Når der gives tilladelser til udvidelser af husdyrhold i landbruget, sker dette rent administrativt i Skanderborg Kommune. Byrådspolitikerne inddrages ikke i disse beslutninger og orienteres end ikke.

Der kan være tale om udvidelser på mange tusind dyre-enheder, som har stor indflydelse på naturen i det pågældende område samt på livskvaliteten for de, som bor eller har deres gang tæt på.

Hvis det f.eks. er svin der er tale om, skal landmanden af med gyllen, som køres ud på de marker, hvor der dyrkes foder til svinene. Dette kan have uhensigtsmæssig forurening af omkringliggende natur, drikkevand og vandhuller og ødelæggelse af biodiversitet til følge.

Intensiv dyreproduktion udgør en belastning for klimaet på flere måder. For det første ville det give en markant lavere co2-belastning at producere planter til menneskeføde på markerne, frem for foder til dyr. For det andet afbrændes der stadig regnskov i lande fjernt herfra for at producere foder til danske landbrugsdyr.

Bor man på landet som nabo til industrielle husdyrbrug, kan dette være stærkt belastende. Der er gener i form af støj, lugt og kørsel med meget store køretøjer på de små landeveje.

Man kan mene, at folk skal acceptere landbruget, hvis de har bosat sig på landet. En del har dog boet i deres huse fra før den tid, hvor landbrug blev så store og industrielle, som de er i dag. Ønsker de i dag at fraflytte deres huse, kan det i praksis være umuligt, for hvem vil købe et hus, hvor man plages af lugt og støj fra morgen til aften og selv om natten i perioder.

Den verdensomspændende pandemi, vi døjer med nu, menes at stamme fra et kinesisk dyremarked. Den er en såkaldt zoonose. Zoonoser er infektionssygdomme, der overføres mellem dyr og mennesker.

WHO anslår, at 75% af alle nye sygdomme er zoonoser. Her kan bla. nævnes Sars, Mers, Ebolavirus og MRSA. Risikoen for at en kommende pandemi opstår med ophav i intensivt dyrehold er meget stor.

Af alle disse grunde bør verden, Danmark og selv Skanderborg Kommune bevæge sig i retning af omlægning af det danske landbrug, så man går fra industri-dyrehold til et mindre intensivt dyrehold, hvor dyrene kan leve et liv tættere på deres naturlige adfærd, og hvor der dyrkes mere mad til mennesker end til dyr.

Jeg er helt klar over, at miljøgodkendelser til udvidelser af dyrehold foregår efter regler udstukket af regeringen. Dog lægges der i reglerne op til, at kommunen selv kan vurdere nogle forhold. Det kan Skanderborg Kommune også, men de har flere gange givet miljøgodkendelser, som sidenhen er blevet tilbagevist, efter at de var blevet behandlet i miljøklagenævnet.

Jeg mener, det er en vigtig opgave for kommunen at se med den store kikkert på disse afgørelser.

Ét er, at landmanden ønsker at udvide, men er det det bedste for vores fælles fremtid at give lov til endnu flere dyr i vores land?

Som nævnt længere oppe er der flere store problemer ved intensivt dyrehold. Jeg mener, det er vigtigt, at kommunen går så langt, som det overhovedet kan lade sig gøre, for at beskytte naturen, klimaet og hensynet til de, som bliver berørt af gener fra industri-dyrehold samt forebyggelse af smitsomme sygdomme pga. zoonoser.

Det er klart, at kommunen ikke kan sige nej, hvis alle forhold er overholdt i forhold til lovgivningen. Dog har vi set at der gives godkendelser som ved anke bliver tilbagevist.

Jeg havde på et tidspunkt for flere år siden en skriftlig dialog med den ansvarlige leder for området i kommunen ang. naboer til svinefarmes gener. Han skrev til mig, at de bla. anså det for deres opgave at opfylde folks drømme. Hermed mente han drømmene hos dem, der søgte om miljøgodkendelser.

Jeg har nogle helt andre drømme om ren natur, drikkevand uden rester af sprøjtemidler, klimahensyn, sygdomsforebyggelse og hensyn til alle borgere i kommunen. Hvad med drømmene for de, som gerne vil bo på landet uden at få deres velbefindende og sundhed truet? Hvad med vores drømme?

Fremtiden går støt i retning af, at flere spiser plantebaseret. Regeringen er nødt til på et tidspunkt at handle på at regulere landbruget i en mere miljø- og klimavenlig retning, og mht. pandemier må vi også i gang med at forebygge den næste. Skanderborg Kommune kan ikke afvise også at skulle tage et ansvar i disse henseender.

Derfor mener jeg, at sager om større miljøgodkendelser på landbrugsområdet skal drøftes politisk.

Det kan så være administrationens opgave at klæde politikerne på til at kunne tilkendegive deres mening og evt. indsigelser.

Så vigtige beslutninger skal ikke kun behandles administrativt af medarbejdere, som ikke behøver at stå til ansvar for deres vurderinger i offentligheden. Det er sager med store omkostninger og af stor vigtighed for fremtiden. Politikerne bør være med inde over. De bør bla. læse de høringssvar der kommer og forholde sig til disse.

Det var en stor dag, da der på foranledning af Alternativet og Enhedslisten viste sig et flertal i byrådet for at rette henvendelse til den tidligere landbrugsminister med et ønske om lokalt at have bedre mulighed for at sige nej til udvidelser. Jeg håber, politikerne ikke helt har ladet udviklingen af landbruget lokalt gå i glemmebogen. Jeg vil gerne høre deres holdninger og have dem til at være medgaranter for, at miljø, klima, trivsel og sygdomsforebyggelse tilgodeses ved miljøgodkendelser, hvor det overhovedet kan lade sig gøre.

Tør I det, politikere?

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.