Miljøforeningen Dover Sogn. Foto: PR

Miljøforeningen Dover Sogn. Foto: PR

Ny forening vil beskytte naturen i området mellem Ry og Skanderborg

Søndag 31. januar blev Miljøforeningen Dover Sogn stiftet. Foreningens første opgave bliver at gå i dialog med kommunen om de svinefabrikker, der i øjeblikket truer områdets natur og dyreliv.

Lokale fra både Alken, Bjedstrup, Hemstok, Nygårde og Firgårde var mødt om til den stiftende generalforsamling, der på grund af corona, blev holdt online. De fleste motiverede af frygten for, at det naturskønne område Dover Sogn mellem Ry og Skanderborg vil lide gevaldigt, hvis Skanderborg Kommune giver lov til at opføre en af Danmarks største svineproduktioner i området, forklarer foreningens formand Peter N. Andersen.

"Foreningens formål er at værne om naturen og i øvrigt bidrage til at bevare Dover Sogn som et attraktivt sted at bo og opholde sig. Planerne om de nye svinefabrikker være til skade for naturen og områdets beboere og de besøgende, som nyder skovene, søerne og dyrelivet," siger han.

Helhedstænkning

Dover Sogn er historisk område beliggende omkring Dover Kirke, der afgrænses mod nord af Ravnsø, Knudå og Hemstok Skov, mod syd af Mossø, mod vest af den fredede by Boes og det nyanlagte familieparadis Kildebjerg i Ry og mod øst af historiske Illerup Ådal.

"Dover Sogn er et attraktivt og rekreativt bynært områder for mange, der kommer fra Skanderborg og Ry samt lokale, de bruger området til både cykelture og vandreture – og det ønsker vi at bevare," udtaler Peter N. Andersen.

Området på nordsiden af Mossø er et af Østjyllands skønneste, og VisitSkanderborg fremhæver i deres informationsmateriale Alken Enge og Boes by som både historisk og naturmæssige perler. I Hemstok Skov yngler den røde Glente i en 40 ha stor del af Nygårde Skov, der netop er udlagt til urørt skov.

"Miljøforeningen Dover Sogn er ikke modstander af en udbygning af området men det skal med respekt for både natur, mennesker og dyr, således at den gode balance bevares," siger Peter N. Andersen. Foreningen har oprettet en hjemmeside doversogn.dk, hvor de opfordre alle beboere i Dover Sogn til at melde sig ind i foreningen.

"Det gælder også alle der godt kan lide at være i Dover Sogn, og nyde godt af den bynære natur – ja de er også velkomne som medlemmer. På den måde er vi en forening for alle i Skanderborg og Ry, der elsker vores natur," fortæller Peter N. Andersen.

Publiceret 28 February 2021 11:30