Museumsinspektør Lene Mollerup har lagt stemme til flere af afsnittene i Podcastserien 'Åsteder – fortællinger fra Gudenåen'. Foto: Michael Wulff

Museumsinspektør Lene Mollerup har lagt stemme til flere af afsnittene i Podcastserien 'Åsteder – fortællinger fra Gudenåen'. Foto: Michael Wulff

Podcast afdækker livet på museer

En meget flot podcastserie har vundet Podcastprisen 2020 - Øm Kloster er medaktør

Af
Michael Wulff

PODCAST-VINDER "En spitzenklasse produktion, der bygger på et imponerende stort samarbejde."

Podcastserien 'Åsteder – fortællinger fra Gudenåen', som blandt andet rummer flere afsnit fra Skanderborg Kommunes område, især Illerup Ådal og Øm Kloster er kåret med Podcastprisen 2020 for Årets Samarbejde af Center for Podcasting.

Der er en overvældende begejstring for denne podcastserie i begrundelsen for førsteprisen:

"Den er et skridt foran formidlingsmæssigt, så den vækker billeder hos lytterne og giver os lyst til at høre mere, selvom emnet ved første øjekast kan virke tørt."

Ind bag kulisserne

UgeBladet Skanderborg kører en tur ud til Øm Kloster, som helt efter planen er lukket for publikum frem til maj måned.

Men bag billetlugen og inde i den lille hovedbygning sidder museumsinspektør Lene Mollerup og forbereder den nye sæson. Lige nu kan hun glæde sig over prisen og den opmærksomhed for podcast-genren, som hun oplever.

"På denne måde kan vi få folk med ind i kulisserne på museet. Og der er en stor interesse, for mange vil gerne vide mere om de nørdede ting, vi sidder og arbejder med til daglig."

Latrinets hemmelighed

Siden 2019 haft brugerne haft mulighed for at lytte til Mollerups stemme på podcasten ’Åsteder – fortællinger fra Gudenåen´, hvor hun blandt andet inviterer ind på sit kontor i klosteret, der ligger ved bredden af Mossø vest for Skanderborg.

Det er lidt af hvert, som kan have været gennem en munkemave

Lene Mollerup, museumsinspektør, Øm Kloster

I afsnit 7 i serien ’Øm Kloster: Latrinets hemmelighed’ fortæller Lene Mollerup fx om munkenes latriner og de rester, man kan finde der.

Der er sten og kerner fra latrinet. Det er lidt af hvert, som kan have været gennem en munkemave," siger hun, og mener, at skallerne fra valnød og hasselnødder nok mest er smidt i latrinerne som affald, mens frugtkernerne mest sandsynligt er spist sammen med frugten.

Knogler og kranie

Lytterne vil også få en tur med ind på Lene Mollerups kontor, hvor noget af udsmykningen er knogler og et kranie.

Lene Mollerup har selv været alle afsnittene igennem. Også dem fra museer, som ligger langs Gudenåen.

"Du kan koble af og lytte til noget, som du ellers ikke ville få at vide," siger hun og glæder sig over samarbejdet med kolleger fra andre grene samt de syv Gudenå-kommuner, som har tænkt kulturhistorien ind i fortællingen.

FAKTA

Åsteder - fortællinger fra Gudenåen

 

  • Bag serien står kulturjournalist Lene Grønborg (produktion), journalist og podcastproducent Susanna Sommer 
  • Alle parterne i samarbejdet: Glud Museum, Horsens Industrimuseum, Horsens Museum, Øm Kloster Museum, Museum Silkeborg, Moesgaard Museum, Energimuseet og Museum Østjylland, to turistorganisationer omkring Gudenåen, Silkeborg Arkiv og de syv kommuner i GudenåSamarbejdet.

Kilde: Oplevgudenaa.dk/podcast

Publiceret 17 February 2021 11:30