Galtgrisene på Bytoften får til maj selskab af en 2,6 tons 'fortællesten' med Ole Lund Kirkegårds univers påmalet. Foto: Wulff

Galtgrisene på Bytoften får til maj selskab af en 2,6 tons 'fortællesten' med Ole Lund Kirkegårds univers påmalet. Foto: Wulff

Foråret kommer med endnu en SkulpturBy i Galten

Succesen gentages - men det kræver ekstra planlægning af guidede ture

Af
Michael Wulff

KUNST I BYEN Mens sneen blidt har lagt sig over Torvet i Galten, er der forår på vej i hovedet hos Tove Severinsen. Forude kan hun skimte den tredje udgave af SkulpturBy 2021, som finder sted i dagene fra 21. maj til 24. oktober.

"Vi ser jo, at der flytter flere og flere mennesker hertil. Vi bygger op og ned, ud og ind og udstykker i stor stil, det kræver noget af os," siger hun, da vi mødes udenfor Galtens kulturmekka Bio Huset, som Tove er formand for.

Biffen lukker og slukker

Hun har siden 2017 været tovholder i projektet, der hvert andet år præsenterer kunstværker rundt i hele Galten-Skovby området.

"Det føles lidt som, at når filmen er færdig derinde i biografen, så lukker og slukker vi Galten. Så er der ikke mere. Men nu kommer der en café ved siden af, så kan vi sikkert få liv efter filmen," håber hun.

Kunst skaber liv

SkulpturBy skal også skabe liv og gøre Galten kendt som stedet, hvor kunsten fremmes, mener hun.

"Galten skal ikke bare være et sted, hvor du kan bo. Du må også gerne have et tilhørsforhold, og derfor forsøgte vi i 2017 at skabe SkulpturBy for første gang."

Det blev en lidt træg start, fortæller hun, men da nye skulpturer kom tilbage i 2019 skete der noget.

"Så sagde det skraldebang. Vi havde succes med rundvisninger, og mange skoleklasser og konfirmandgrupper var på guidede rundture, som andre byers kunstgrupper var det."

Skulpturer passer rigtig godt i en by, mener Tove Severinsen.

"Du kan møde dem på din vej dagligt. Måske tænker vi ikke over det, men som eksempel, kan jeg fortælle, at de fem hvide bisper i træ, der var med i 2017, kun var til låns. Da de forsvandt igen, hørte vi fra skoleeleverne, som havde cyklet forbi dem hver dag: ’Øv, det er træls, de ikke er der mere.’

Inden SkulpturBy er en realitet, går der mange timers arbejde for det lille firemands-udvalg, som arrangerer. Det består, udover Tove selv, af rundviserne Sonja Henriksen, Ellen Jensen og Kirsten Simonsen.

"Vi finder inspiration ved at besøge andre byer. Vi har været i Dronninglund og Give, ja, vi holder det helt nede på jorden," siger Tove Severinsen med et smil.

Coronatiltag

Kunstværkerne kommer til låns, men transport og montering skal arrangørerne selv finde midler til.

"Skanderborg Kommune har givet os en underskudsgaranti på 80.000 kroner, mens lokale butikker, banker, brugsen og fonde, som vi søger, hjælper til økonomisk."

Udfordringen i 2021 bliver restriktionerne i forhold til corona. I 2017 var rundvisninger et tilløbsstykke med helt op til 75 deltagere.

"Men i år må vi kigge på, hvad der kan lade sig gøre," siger Tove Severinsen, der samtidig fortæller, at ruten rundt i Galten er tilrettelagt, så alle kan deltage.

"Det skal være muligt at have en barnevogn eller en kørestol med. Det er der sørget for."

Den gamle rådhusplads skal nu rumme nye plejeboliger, men kan lide nå at lægge græs til endnu en omgang SkulpturBy, fortæller Tove Severinsen.

Den gamle rådhusplads skal nu rumme nye plejeboliger, men kan lide nå at lægge græs til endnu en omgang SkulpturBy, fortæller Tove Severinsen. "Så kan beboerne på Tjørnehaven nyde dem fra vinduerne." Foto: Michael Wulff

FAKTA

SkulpturBy 2021 Galten

 

  • Finder sted fra 21. maj til 24. oktober - for tredje gang siden 2017
  • De 20 kunstværker bliver fordelt i byen, de fleste forsvinder igen, mens andre måske får lov at stå
  • Lokale butikker og erhvervsliv støtter økonomisk
  • Skanderborg Kommune leverer en underskudsgaranti

Publiceret 07 February 2021 11:30