I september 2020 slog SOSU Østjylland dørene op for nye elever i den nye Skanderborg afdeling, og mindre end et halvt år senere er efterspørgslen efter at tage en omsorgsuddannelse i lokalerne på Grønlandsvej 5 endnu større. Arkivfoto

I september 2020 slog SOSU Østjylland dørene op for nye elever i den nye Skanderborg afdeling, og mindre end et halvt år senere er efterspørgslen efter at tage en omsorgsuddannelse i lokalerne på Grønlandsvej 5 endnu større. Arkivfoto

Stor succes hos SOSU i Skanderborg 

Mandag 18. januar bød social- og sundhedsskolerne i Randers, Aarhus, Silkeborg og Skanderborg et rekordstort antal nye elever velkommen. Nye tiltag, samarbejder mellem skoler, kommune og regioner samt et øget fokus på arbejdets vigtighed, får flere til at vælge en omsorgskarriere

uddannelse SOSU-uddannelserne hitter i Østjylland. Da SOSU Østjylland og Randers Social- og Sundhedsskole mandag morgen virtuelt bød velkommen til nye elever på SOSU Grundforløb 2, var det med langt flere nye ansigter end tidligere.

På Randers Social- og Sundhedsskole, med afdelinger i Randers og Grenaa, oplever man en stigning i antallet af optagede elever til SOSU-hjælper- og –assistentuddannelsen på 20 pct. i forhold til sidste år, og hos SOSU Østjylland, med afdelinger i Aarhus, Silkeborg og Skanderborg, ser man en fremgang på hele 29 pct sammenlignet med 2020.

Stor jobsikkerhed i en usikker tid

Allerede sidste år optog de østjyske social- og sundhedsskoler rekordmange elever i januar måned, men i 2021 er den rekord blevet endnu engang slået. Sammenlignet med antallet af optagede elever fra januar 2019 tager Randers Social- og Sundhedsskole imod 33 pct. flere elever i år, og hos SOSU Østjylland er stigningen på imponerende 45pct.

"Der er i den grad brug for flere varme hænder i velfærdssektoren. Hvis udviklingen fortsætter i denne retning, kommer vi tættere på det antal færdiguddannede elever, der er brug for i kommunerne og regionen. Måske kan den verdensomspændende pandemi have medvirket til at gøre folk opmærksomme på vigtigheden af nærvær, omsorg og jobsikkerhed. Så det er meget positivt, at vi nu ser, at flere vælger en SOSU-uddannelse," siger Anette Schmidt Laursen, direktør på SOSU Østjylland i en pressemeddelelse.

Succes i Skanderborg

På SOSU Østjyllands nye afdeling i Skanderborg har man mødt stor interesse for SOSU-uddannelserne. I september 2020 slog skolen dørene op for nye elever, og mindre end et halvt år senere er efterspørgslen efter at tage en omsorgsuddannelse i lokalerne på Grønlandsvej 5 endnu større.

"Udover at vi oplever en stor tilfredshed fra vores nuværende elever, så har nyheden om vores nye afdeling i Skanderborg spredt sig, og vi er blevet taget rigtig godt imod i lokalmiljøet. Mandag tog vi imod 28 nye elever i en klasse, der har valgt at starte på Grundforløb 2 SOSU," oplyser Annette Lock Hansen, afdelingskoordinator for SOSU Østjyllands Skanderborg-afdeling.

Nye tiltag baner vejen for en omsorgskarriere

Interessen for en omsorgskarriere som fagprofessionel i sundhedssektoren ses hos både de unge elever og hos de lidt ældre, der efter flere års erhvervserfaring enten ønsker at få papir på deres kompetencer eller ønsker at skifte branche og få et meningsfyldt job med sikre fremtidsudsigter.

De seneste år har social- og sundhedsskolerne derfor arbejdet tæt sammen med kommuner og regioner for at sikre tilstrømningen af elever til Ældre- og plejesektoren. Blandt andet har tiltag som øget fokus på rekruttering, tilbud om at tage grundforløb 2 online samt muligheden for at ledige kan modtage 110 pct. dagpenge under uddannelsen, været med til at skabe fokus på SOSU-uddannelserne. 

"Vi oplever et rigtig godt samarbejde mellem skolerne og de offentlige instanser. Alle er klar over, hvor vigtig en samfundsopgave, vi er med til at løse, og i takt med at kvaliteten af uddannelserne bliver bedre og bedre, arbejder vi konstant på at udvikle flere gode tiltag, der skal sikre faglærte til velfærdsområdet, og især til ældresektoren, de næste mange år," fortæller Anette Schmidt Laursen.

bo

Publiceret 22 January 2021 14:15