De unge i fødevaretænketanken Frej brænder for en bæredygtig omstilling af fødevaresektoren. Kenneth Fredslund Hansen (nr. 2 fra venstre), er en af dem. Foto: Claus Frantzen

De unge i fødevaretænketanken Frej brænder for en bæredygtig omstilling af fødevaresektoren. Kenneth Fredslund Hansen (nr. 2 fra venstre), er en af dem. Foto: Claus Frantzen

Kenneth blæser til kamp for klimavenlig kostråd

Kenneth Fredslund Hansen er gået hele vejen fra muskelbundt på 100 kilo til klimakæmper for tænketanken Frej, hvor han vil påvirke danskerne til at spise en mere klimavenlig kost

Af
Grethe Bo Madsen

bæredygtig "Når alle de lækre, plantebaserede bøffer koster det samme som en rød bøf, så..." Ja, hvad så? Spørger man Kenneth Fredslund Hansen, der er vokset op i Skanderborg og i dag arbejder for fødevaretænketanken Frej, er fortsættelsen helt ligetil: Så vil flere af os kødglade danskere omlægge kosten og spise en mere grøn og klimavenlig kost.

Selv har han været på en rejse fra muskelopbyggende kropsidealist på 100 kilo til en livsstil, hvor han de seneste fire år har været vegetar, indtil han for tre måneder siden tog skridtet fuldt ud og som veganer nu har sagt endegyldigt farvel til animalske produkter.

Kød er ikke fjenden, men der, hvor du som privat forbruger kan gøre allermest for at minimere dit personlige klimaaftryk, det er faktisk ved at gå over til en kost, der er baseret på grønsager

Og ja, for nu at sige det ligeud, så har Kenneth taget godt fat i kraven på UgeBladet, fordi Fødevarestyrelsen og en lang række aktører i starten af januar lancerede syv nye klimavenlige kostråd, som skal motivere flere danskere til at lægge noget mere grønt på tallerkenen. Og hvem er bedre end en lokalavis til at sprede det budskab?

"Tidligere gik jeg meget op i min sundhed og at være veltrænet og i god form. Jeg proppede mig med proteiner for at bygge muskler og sørgede for at få alt det, jeg mente, min krop havde brug for. Men da jeg blev færdig med min bachelor i biologi og flyttede til København for at begynde på min kandidatuddannelse i klimaforandring, så var der nogle ting, der gik op for mig," fortæller Kenneth.

Nyt syn på kost

"Jeg fik et overblik over nogle årsagssammenhænge og begyndte at forstå, hvad det egentlig er, der påvirker det klimaaftryk, vi hver især sætter. Kød er ikke fjenden, men der, hvor du som privat forbruger kan gøre allermest for at minimere dit personlige klimaaftryk, det er faktisk ved at gå over til en kost, der er baseret på grønsager," forklarer Kenneth og tilføjer - da han fornemmer bestyrtelsen i den anden ende af telefonlinjen: "Eller bare skifte det røde kød ud med mere kylling og fisk."

"Jeg har altid haft en stor interesse for naturen, og jeg synes, vi som mennesker skal forvalte vores tilstedeværelse bedre her på jorden. Når jeg selv er blevet oplyst og har fået viden om klimaforandringer, så synes jeg også, at jeg har et ansvar for at formidle den viden videre. Det er nok den egentlige årsag til, at jeg søgte ind til Frej, da jeg var færdiguddannet for to år siden."

Brug de sociale medier i din søgen efter gode råd, retter og inspiration. Der sidder folk derude, der ikke laver andet end at eksperimentere med veganske retter, og de har masser af gode ideer

Ifølge Kenneth er Frej ikke aktivistisk. Tværtimod.

"I Frej arbejder vi indefra og ud. Altså i samarbejde med det etablerede system. Vi giver dem den viden og det værktøj, der skal til for at lave forandringer, hvad enten det er landmænd, der vil lægge deres produktion om eller små start-upp'er. Vi giver dem viden og inspiration. Den bæredygtige dagsorden er kommet for at blive, og jeg vil gerne være med til at klæde hver enkelt dansker på med viden, så de kan tage ejerskab over den udvikling. Men naturligvis er der også et stort element af nudging i det," forklarer han.

Eksperimenter og brug google

Efter tre måneder som veganer er Kenneth ved at være ninja i gode klimakost-råd.

"Der findes veganske udgaver af rigtig mange kendte fødevarer, og selvfølgelig findes der også en vegansk udgave af stegt and - Mock Duck - så juleaften gik fint. Det smagte fantastisk," fortæller han, der ikke tidligere har interesseret sig ret meget for at lave mad, men det er han nødt til nu.

"Jeg er tvunget til det nu, fordi jeg ikke bare kan følge de traditionelle opskrifter, men er nødt til at finde veganske alternativer. Det er faktisk rigtig sjovt, og bliver lidt af en konkurrence med en selv. Kan man lave lam uden lam eller boller i karry uden kødboller?"

I stedet for at blive lidt forskrækket over ordet veganer, så synes jeg, man skal fokusere på de mange nye muligheder og spændende anderledes retter, og så huske, at det jo ikke behøver være enten eller, men også er et spørgsmål om at skifte rødt kød ud med fisk og kylling."

Lige nu er Kenneth ved at lære at lave ost af cashewnødder, og et af de bedste råd, han giver videre er, at google faktisk er din ven. 

"Brug de sociale medier i din søgen efter gode råd, retter og inspiration. Der sidder folk derude, der ikke laver andet end at eksperimentere med veganske retter, og de har masser af gode ideer. Og så er det en god ide at tilmelde sig veganer-udfordringen, hvor man hver dag får en ny veganske opskrift," opfordrer han.

Dur de nye kostråd?

Men hvor stort et skridt synes Kenneth egentlig selv, de nye klimavenlige kostråd er.

"Det er svært at svare på. Man skal fortstå præmissen. Vi skal rykke så mange som muligt et lille stykke og ikke fokusere på at rykke nogle få så langt som muligt. Så de nye kostråds intention er ikke at gøre os alle til veganere, men at få mange flere til at spise meget mindre animalsk," funderer han.

"Så i bund og grund handler det om, hvordan det formidles ud, om det sker på en fed måde, og om folk tager det til sig. Det er ikke en revolution af kostrådene, men en lidt mere skarpvinklet udgave, hvor der opfordres til at skifte kødet ud med grønt for eksempel et par dage om ugen."

I Danmark har vi ikke været ret gode til at overholde de tidligere kostråd, så hvad får Kenneth til at tro, at danskerne vil tage de nye kostråd til sig?

"Der skal noget ekstra til, for at folk lytter, men mange unge går meget op i klimaet, og måske netop derfor er de mere modtagelige for de klimavenlige kostråd. Der er mange synergier mellem sundhed og klima. Og der er en klar sammenhæng mellem kostvalg og klimakonsekvenser. Her kan man virkelig være med til at skabe en forandring på det individuelle plan," understreger Kenneth og konstaterer, at hvis man virkelig vil gøre noget godt for naturen, så skal man spise det, der vokser op af jorden.

"I forhold til klimaaftryk er det jo altid en diskussion om, hvad der batter mest, men jeg synes, det er ligetil at forstå, at cirka en femtedel af vores klimaaftryk kommer fra vores madforbrug, og over 50 pct. af kostens klimaaftryk stammer fra vores forbrug af animalske produkter. Så i stedet for at blive lidt forskrækket over ordet veganer, så synes jeg, man skal fokusere på de mange nye muligheder og spændende anderledes retter, og så huske, at det jo ikke behøver være enten eller, men også er et spørgsmål om at skifte rødt kød ud med fisk og kylling."

Tænketanken Frej

Frej formidler viden, dialog og samarbejde på tværs af interessenter. Målet er at skabe bred opbakning til de mest ambitiøse tiltag inden for et bæredygtigt forbrug og produktion af fødevarer. Frej arbejder blandt andet for at sikre bedre forståelse mellem fødevareproducenter og forbrugere og for at skabe viden og løsninger gennem dialog. Læs mere på www.taenk-frej.dk

De nye bæredygtige kostråd

De nye officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen, der både er gode for kroppen og for klimaet, består af syv kostråd samt et par supplerende tips

1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget

2. Spis flere grøntsager og frugter

3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

4. Spis mad med fuldkorn

5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

6. Spis mindre af det søde, salte og fede

7. Sluk tørsten i vand

Vigtige tips:

Begræns madspild

Gå efter Nøglehullet

Læs mere på altomkost.dk

Publiceret 22 January 2021 11:30