Lars Jakobsen har nu udgivet sin debutroman 'det sidste skud' efter at have tegnet striben 'Ganske vist' i 30 år. Foto: Wulff

Lars Jakobsen har nu udgivet sin debutroman 'det sidste skud' efter at have tegnet striben 'Ganske vist' i 30 år. Foto: Wulff

Lars fik en aftale:

Skolestile afleveret som tegneserier

Lars Jakobsen fra Skanderborg har i 30 år tegnet den kendte 'Ganske vist' stribe. Nu debuterer han med en thriller

Af
Michael Wulff

TEGNESERIE En lille kylling med skoletaske på ryggen sidder med nedbøjet hoved ved sin bekymrede hønemor: "Hvad er der min søn?"

"Der er ingen, der tror på, hvad jeg siger henne på skolen!"

"Det passer ikke!" lyder svaret fra hønemor.

Denne tekst står i en af de utallige tegneseriestriber, ’Ganske vist’, som tegner og forfatter Lars Jakobsen har skabt gennem 30 år, først i Jyllands-Posten og senest i Familie Journal.

Tegneserie i skolen

Lars Jakobsen har boet i Skanderborg Kommune i hele sit 56-årige liv og gik på Højboskolen i Hørning, da han var dreng. 

Her stod det klart, at Lars’ talent for at tegne var ganske specielt.

"Jeg var ingen ørn i dansk og slet ingen mønsterelev," fortæller den kreative tegner, da vi mødes på hans landejendom kort efter nytår.

"Men i 8.-9. klasse lykkedes det mig at overbevise flere af mine lærere, at det var federe, hvis jeg afleverede mine opgaver som tegneserier."

Mine klassekammerater mente vist, at jeg slap lige let nok over den del. Mine stile- og regnehæfter dengang var overtegnet med alverdens ting

Lærerne syntes, det var meget sjovt.

"Men mine klassekammerater mente vist, at jeg slap lige let nok over den del. Mine stile- og regnehæfter dengang var overtegnet med alverdens ting."

Tænker i billeder

Senere kom Lars Jakobsen i lære på et reklamebureau.

"Her lærte jeg enormt meget, fx at du ikke kan sidde og vente på, at idéer og inspiration dukker op. Der er timeprisen for høj," forklarer han.

"Men der kører hele tiden en historie oppe i hovedet på mig, og når du så sidder sammen med andre på et bureau, får du et arbejdsredskab."

Redaktør grinede

I 1990 dukkede striben ’Ganske vist’ op. Lars Jakobsen tog ud til Jyllands-Posten med tre striber, som han forsøgte at sælge til en redaktør.

"Hvis jeg griner af den ene, så er du inde. Ellers smutter du bare hjem igen, sagde han. Og så grinede han faktisk – og hængte på den. Han så lidt træt ud," mindes Lars.

 

Hvis jeg griner af den ene, så er du inde. Ellers smutter du bare hjem igen, sagde han. Og så grinede han faktisk – og hængte på den 

Striben gik senere over i Familie Journal, hvor den er at finde den dag i dag.

"Den er jo udviklet gennem tiden."

Lars i USA

Nu kommer ’Ganske vist’ i flere lande, som hans tegneserie Mortensens Mondæne Meriter også gør det.

"Mortensen’s Escapade, som den hedder i USA, har inspireret Lars Jakobsen til det næste skridt i karrieren.

Han har skrevet og udgivet sin debutroman ’det sidste skud’, på sit eget forlag Fabel.

Det sidste skud er en thriller, en crime noir, som Lars Jakobsen siger.

Thriller på gaden

Romanen handler om journalisten Martin, der arver sin faster, som har en lejlighed i New York. Her finder Martin ud af, at fasteren var meget betaget af mordet på John F. Kennedy i 1963. Hun har efterladt en kasse med mange materialer om drabet i Dallas.

"Det var en kæmpestor begivenhed dengang, som 11. september og nu corona-pandemien er det. Og jeg tænkte på at bruge mordet på JFK í en tegneserie, men det ville kun blive tegninger af den dokumentar, vi allerede kender.

Så nu forsøger jeg i stedet med denne roman, hvor jeg kan beskrive og tilføre min verden i den. Så håber jeg, det lykkes," siger han, der allerede har sikret sig udgivelse i USA.

Godt for svage læsere

"Ja, den kommer ud på et amerikansk forlag. De kender mig fra tegneserien Mortensen’s Escapade, som jeg fik optaget, selvom redaktøren dengang kun havde set den danske udgave."

"Men han kunne forstå tegneserien, også selvom den endnu ikke var oversat. Det betød, at de svage læsere havde gode muligheder, mente han."

Fakta

Lars Jakobsen

 

  • har tegnet modetøjsillustrationer, tryksager, reklame og har desuden beskæftiget sig med filmproduktion, herunder produktion af underholdningstegnefilm
  • Striben Ganske vist i Familie Journal kom til verden i 1990
  • Mortensens Mondæne Meritter er tegnet af Lars Jakobsen. Den hæsblæsende tegneserie om tidsagenten Mortensen udkom første gang i 1993
  • Lars Jakobsen har i januar 2021 udgivet sin debutroman ’det sidste skud’ på forlaget Fabel, hvor bogen kan bestilles direkte: forlaget-fabel.dk/det-sidste-skud/

Publiceret 09 January 2021 11:30