De 240 beboere i Landsbyen Sølund repræsenterer nogle af landets allermest udsatte borgere. Alligevel er de og det personale, der passer på dem, ikke prioriteret i den nationale vaccinationsplan. Arkivfoto 

De 240 beboere i Landsbyen Sølund repræsenterer nogle af landets allermest udsatte borgere. Alligevel er de og det personale, der passer på dem, ikke prioriteret i den nationale vaccinationsplan. Arkivfoto 

Sundhedsministeren har glemt Sølund

I Landsbyen Sølund er både personale og pårørende oprørte over, at beboerne ikke tilbydes vaccination som nogen af de første

Af
Grethe Bo Madsen

Hos de pårørende til beboerne i Landsbyen Sølund er glæden over den nye corona-vaccination blevet afløst af målløs undren.

Selvom netop deres pårørende repræsenterer en gruppe af de allermest sårbare borgere i landet, så er beboerne i landsbyen nemlig ikke prioriteret i den nationale vaccinationsplan og dermed heller ikke blandt de første til at blive vaccineret. 

Bestyrelsen i Pårørendeforeningen Landsbyen Sølund har forsøgt at råbe både sundhedsminister Magnus Heunicke og Sundhedsstyrelsenes direktør Søren Brostrøm op - efter fem dage stadig uden held. 

Ikke nævnt i vaccinationsprogrammet

"Det er selvfølgelig glædeligt, at vaccinationerne nu er kommet i gang, så plejecentrenes ældre og ansatte kan blive vaccineret, men vi er som pårørende til mennesker med betydelig nedsat psykisk og fysisk funktionsniveau meget forundrede over, at de ikke er med i vaccinationsprogrammet samtidig med plejecentrene, for i alle andre sammenhænge under pandemien har Sølund været i samme kategori som plejecentrene og været underlagt de samme restriktioner," siger til John Simonsen, der er medlem af pårørendeforeningens bestyrelse. 

"Ja, faktisk fremgår bosteder til udviklingshæmmede slet ikke af vaccinationsprogrammet. Så man kan godt få den tanke, at man fra sundhedsministeriets og sundhedsmyndighedernes side har glemt beboerne på bosteder som Sølund," tilføjer han.

"Vi kan jo høre, hvor store problemerne er i øjeblikket på Demenscentrum Aarhus, hvor man lige nu kæmper med corona og har svært ved at opretholde nødberedskabet. Jeg tør slet ikke tænke på, hvilke uoverskuelige konsekvenser det vil få navnlig med den nye meget smitsomme corona-mutation, hvis Sølund bliver ramt på samme måde, for på mange måder kan man sammenligne beboerne på Sølund med de demente," forklarer John Simonsen.

Kan ikke isoleres alene

Ud over deres udviklingshandicap kæmper mange af beboerne i Landsbyen Sølund også med andre sygdomme, der gør dem ekstra sårbare, og det faktum er sundhedsmyndighederne tilsyneladende ikke opmærksomme på, mener John Simonsen.

De glemmer, at vi taler om en gruppe borgere med et funktionsniveau fra nul til to år i en voksen krop

"De glemmer, at vi taler om en gruppe borgere med et funktionsniveau fra nul til to år i en voksen krop. I og med at de er så dårlige og mange af dem ikke har noget sprog, kræver det utrolig meget af personalet. Det er ikke bare hvem som helst, der kan tage sig af dem. De kan ikke være i isolation alene. Det er enormt ressourcekrævende," siger han og tilføjer:

"Vi kan ikke råbe politikerne op, det er vi for få til. Beslutningstagerne har tilsyneladende ingen forståelse for, hvad det er, der er på spil her. Vi er nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at blive hørt, så vi ikke kommer i samme situation på Sølund, som de oplever hos Demenscentrum Aarhus, hvor smitten har spredt sig voldsomt."

Skanderborgs borgmester, Frands Fischer, har mandag 4. januar rettet henvendelse til social- og indenrigsminister Astrid Krag, for at gøre opmærksom på problematikken omkring de sårbare borgere i Landsbyen Sølund og opfordret til, at specialtilbud som Sølund opprioriteres i vaccinationsprogrammet. 

Publiceret 06 January 2021 18:30