Hanne Stender stiller op som læsgænger til kommunalvalget i november. Arkivfoto

Hanne Stender stiller op som læsgænger til kommunalvalget i november. Arkivfoto

Debat:

Politiske værdier skal ikke bare flashes som fine ord

Oplevelserne som medlem af Alternativet efterlader ikke Hanne Stender med en tro på, at partiet er i stand til at genrejse sig

Hanne Stender Damkjær, Fasanvej 5, 8362 Hørning

Godt nytår til alle og goddag til et valgår. Kommunalpolitik har i de sidste ca. 3 år fået en stor del af min opmærksomhed. Som tidligere forperson for Alternativets lokalforening her i kommunen, har jeg arbejdet tæt sammen med resten af bestyrelsen og Alternativets byrådsmedlem.Det har været spændende og givet mig et meget større indblik i, hvordan vores kommune styres både politisk og via embedsværket.

På trods af at jeg langt fra følte mig færdig med lokalpolitik, meldte jeg mig ud af Alternativet i august sidste år. En meget svær beslutning, som jeg dog ikke har fortrudt.

Det har INTET med den lokale gren af Alternativet at gøre. Jeg har haft et godt forhold til bestyrelsen og Mira. Jeg savner arbejdet med dem nu, og jeg ved også at de savner mig. Mira har kæmpet hårdt for den Alternative politik, det har jeg stor respekt for.

Jeg støtter stadig store dele af den politik, som Alternativet står for. Der er intet andet parti, hvis politik jeg støtter mere op om. Da jeg meldte mig ind i Alternativet i 2016, skete det fordi jeg fik et håb om, at politik kunne være andet end mudderkastning og blokke. At der var en anden måde at gå til det hele på, som var mere konstruktiv og fri.

Paradoksalt nok var det også min bekymring lige fra starten, at partiet kalder sig værdibaseret og fremhæver nogle værdier, som de forpligter sig på. Alternativets værdier er empati, humor, ydmyghed, gennemsigtighed, generøsitet og mod. Det er ene gode værdier. De står på forsiden af hjemmesiden og partiet beskriver brugen af dem således:

"Værdierne bliver ikke bare pudset af, når der skal holdes skåltaler. De seks kerneværdier skal være konstante pejlemærker, synlige i det daglige politiske arbejde. I den måde vi tænker, taler og handler på. Fra debatarrangementer over politiske udspil til kampagneafvikling."

Hvad er så problemet med det? Først og fremmest har det været ret synligt, at det ikke kun var disse værdier der drev folk i spidsen af partiet. Det undrer mig ikke, fordi mennesker i deres natur netop ikke kun er i stand til at besidde gode sider. De vil altid, og måske i høj grad i politik, også være drevet af personlige ambitioner om magt og anerkendelse.

Derfor er det farligt at tro, at man selv magter at efterleve de positive værdier i alle forhold. For det ender nemt med, at man så bruger værdierne til at slå på andre med og forsøge at lukke munden på dem.

Dette har jeg oplevet ofte internt i Alternativet (dog ikke i Skanderborg) og til sidst fik jeg nok af det. Jeg havde håbet at Josephine Fock som ny leder ville lægge en anden og ny stil på området, men det skete ikke.

Jeg tror desværre heller ikke længere ret meget på, at Alternativet kan genrejse sig. De vil så meget godt, men det er gang på gang blevet overskygget af en masse personfnidder og andet møg. Nu tror jeg, det er for sent, selv om jeg har stor respekt for Torsten Gejl og hans måde at være politiker på.

Jeg vil gerne understrege, at jeg går meget ind for at have stærke værdier i politik og lade disse være pejlemærker. Dog mener jeg, det er mest troværdigt at have sine værdier med sig internt så at sige, så de bliver styrende for den politik man står for og de holdninger man fremfører, frem for at blive noget der flashes som fine ord.

Da jeg ikke rigtig kan se mig selv i et andet parti, har jeg efter mange overvejelser besluttet, at jeg ønsker at stille op som løsgænger til byrådsvalget 2021.

Vel vidende om at det bliver svært for mig som ene person at få stemmer nok til at blive valgt ind, går jeg alligevel efter det. Jeg vil i så fald kunne sige til mig selv, at jeg prøvede.

Kommer jeg i byrådet, vil jeg prøve at stå for en blanding af sund fornuft, bæredygtighed og medmenneskelighed. Bliver jeg ikke valgt, håber jeg på alligevel at kunne påvirke valgkamps-perioden med mine synspunkter.

Publiceret 05 January 2021 06:52