Andreas Tang Brock har meldt sig til '100 klimaløsninger på 30 dage'. Pressefoto

Andreas Tang Brock har meldt sig til '100 klimaløsninger på 30 dage'. Pressefoto Palle Peter Skov

Eksperiment skal gøre klimaideer til handling

Kan man skabe 100 klimaløsninger på 30 dage? Det vil Skanderborg Kommune forsøge sammen med kommunens borgere

Slet dine gamle mails, og stil mælken på køkkenbordet et par timer, inden risengrøden skal laves. Det lyder simpelt, og det er netop pointen. Handlingerne er energibesparende, men hvis det skal batte i det store billede, skal mange mennesker gøre det. Og derfor skal det være nemt.

Ideerne kommer fra 35-årige Andreas Tang-Brock, der udover at være gymnasielærer også interesserer sig for klimadagsordnen. Han har meldt sig til et nyt eksperiment, arrangeret af Skanderborg Kommune, for at få ideerne omsat til handling - og for at få inspiration til nye ideer.

I eksperimentet '100 klimaløsninger på 30 dage' efterlyser Skanderborg Kommune borgere, der har lyst til at deltage aktivt i den grønne omstilling. Formålet er at udvikle 100 ideer, som efter de 30 dage kan blive til konkret handling.

"Vi ved, der allerede er rigtig mange gode ting i gang lokalt og i erhvervslivet. Men hvad mon der sker, hvis vi samler kræfterne og alle de gode ideer og hjælper hinanden på kryds og tværs? Dét er et eksperiment, vi skal lave for klimaets skyld. Og jeg håber, at rigtig mange har lyst til at være med," siger borgmester Frands Fischer i en pressemeddelelse.

I løbet af eksperimentet, som begynder 6. januar 2021, vil der være idéudviklings-workshops og klimacaféer, hvor deltagerne kan få sparring og hjælp til deres projekter af eksperter.

Det skal være nemt

For Andreas Tang-Brock er det vigtigt, at klimavenlig adfærd bliver tilgængelig for alle. Også selvom man ikke har råd til en elbil eller lyst til at blive vegetar. For der er mange andre ting, man kan gøre. Det vigtigste er, at det er håndgribeligt.

"Mennesker gør det, der er nemt. Man skal kunne se, at det ikke er et bjerg, man skal bestige."

Som mange andre er Andreas træt af at læse prognoser om, hvor dårligt det står til med jordens klima. Han ved det godt. I stedet mener han, at vi bør fokusere på, hvordan vi gør noget ved det. Det håber han, at '100 klimaløsninger på 30 dage' kan bidrage til.

"Jeg håber, at det kan blive rigtig konkret. Der er så mange gode ideer, der popper op i de her dage. Vi skal på en eller anden måde finde ud af, hvordan vi frigør det fra skærmen, så det bliver til reelle handlinger."

gs

Publiceret 30 December 2020 17:00