Opbakningen til Alternativets forslag var ikke stor. de fleste byrødder mener ikke, det er politikernes opgave at fortælle folk, hvad de skal spise. Genrefoto

Opbakningen til Alternativets forslag var ikke stor. de fleste byrødder mener ikke, det er politikernes opgave at fortælle folk, hvad de skal spise. Genrefoto

Forslag om økologisk og vegetarisk mad skudt ned

Flere byrødder afviser at tvinge borgerne til at spise bestemt mad

Af
Claus Sonne

Velbekomme. To 'retter' fra Alternativets byrådsmedlem Mira Issa Bloch blev på det seneste byrådsmøde sendt tilbage til køkkenet.

De to retter, eller rettere forslag, skulle sikre, at mindst 60 procent af alle de råvarer, der bruges i de kommunale køkkener, er økologiske, samt at der indføres to vegetariske dage om ugen i Skanderborg Kommunes kantiner og køkkener.

Det sagde byrådet dog nej til. Anne Heeager (R) og borgmester Frands Fischer (S) påpegede, at der med den klima-, energi- og ressourcepolitik, der blev vedtaget af byrådettidligere i 2020, allerede er mulighed for at indfri ønskerne - hvis de er der.

"Vi bakker op bag ideen bag forslagene, men vi har allerede noget, der bedre end disse," sagde Anne Heeager, mens Frands Fischer slog fast, at en undersøgelse af frihedsgraden i de kommunale køkkener er tilstrækkelig.

"Rent principielt skal vi ikke blande os i, hvordan vores kontraktholdere laver mad, når den bare er sund og ernæringsmæssig god," sagde Thomas Cordtz (C), mens Venstres Birte M. Andersen afviste, at der skal bruges tvang over for de ældre på plejecentrene i forhold til at spise vegetarisk.

"Det er lidt underligt det her. Det er jo valgfrihed i de lokale køkkener, og ingen tvinges til at spise kød. Siger vi ja til det her, tages de ældre som gidsler. De giver 122 kr. om dagen for deres mad, hvilket er det hvide ud af øjnene, så skal de ikke også miste deres valgfrihed," lød det fra Claus Bloch (V).

Der skal i 2021 evalueres på klima-, energi- og ressourcepolitikken, og her vil der også blive kigget på de kommunale køkkener og kantiner.

Publiceret 24 December 2020 14:15