I Skanderborg Kommune skyder flere nye, små virksomhed frem trods coronakrisen. Det viser en ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero. Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

I Skanderborg Kommune skyder flere nye, små virksomhed frem trods coronakrisen. Det viser en ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero. Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Flere nye virksomheder i Skanderborg trods coronakrisen

Danskerne har langt fra opgivet iværksætterdrømmen. I Skanderborg Kommune er antallet steget med tre procent. Det viser ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero

virksomhed Onsdag 11. marts 2020 var en skelsættende dato i nyere dansk historie. Statsminister Mette Frederiksen annoncerede på et pressemøde nedlukningen af store dele af Danmark. Straks efter fulgte en kraftig opbremsning i antallet af nystiftede virksomheder.

På landsplan faldt antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder i resten af marts med hele 34 procent, og i april faldt antallet med 14 procent.

Men den negative trend stoppede, og en helt ny analyse fra regnskabsprogrammet Dinero viser, at antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder fra 11. marts til 7. december på landsplan er 1,5 procent højere end i samme periode sidste år.

I et år, som har budt på masser af dårligdomme, er det en virkelig positiv december-nyhed

Martin Thorborg, iværksætter og adm. direktør i Dinero

I Skanderborg Kommune er antallet steget med tre procent.

"I et år, som har budt på masser af dårligdomme, er det en virkelig positiv december-nyhed. Vi har som land brug for, at der bliver stiftet nye virksomheder, som kan tænke anderledes og udfordre det eksisterende marked. Jeg har fuld respekt, for de nye iværksættere, der giver det et skud nu, og for de gamle iværksættere, som måske vender tilbage, fordi de ser muligheder i dette nye marked," siger Martin Thorborg, iværksætter og adm. direktør i Dinero.

Da coronakrisen for alvor ramte, blev jeg alvorligt nervøs for dansk iværksætteri. Antallet af nye enkeltmandsvirksomheder kan være positivt påvirket af, at man ikke længere kan stifte et iværksætterselskab (IVS). Men det er samtidig interessant, at så mange vælger en selskabsform, hvor man hæfter personligt, midt i en pandemi. Det er absolut positivt, og det tyder på, at iværksætterne er optimister.

Mange nye webshops

En af coronakrisens konsekvenser var, at mange butikker lukkede for en periode, og at danskerne er blevet opfordret til at holde sig hjemme så meget som muligt.

Derfor er det ikke overraskende, at antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder er steget i en række brancher, som beskæftiger sig med e-handel.

"Mens mange har forbandet nedlukningen og den stigende isolation langt væk, har andre set en pludseligt opstået forretningsmulighed. Derfor giver det god mening, at der er kommet flere enkeltmandsvirksomheder, som sælger ting og sager online. For når vores liv nærmest går i stå, og butikkerne er lukkede, så brænder pengene i lommen. Så går vi online og køber vores nye gryder og computer," siger Martin Thorborg.

Antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder, som via deres webshop sælger elektroniske apparater, er fra 11. marts til 7. december steget med 61 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig er antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder, som sælger blandt andet hobbyartikler og husholdningsartikler online steget pænt.

Publiceret 24 December 2020 19:30