Det er politikernes ansvar at sørge for, at man trygt kan føde i Skanderborg, mener Alternativets Mira Issa Bloch. Arkivfoto

Det er politikernes ansvar at sørge for, at man trygt kan føde i Skanderborg, mener Alternativets Mira Issa Bloch. Arkivfoto

Debat:

Det skal være trygt at føde i Skanderborg

Mira Issa Bloch, Byrådsmedlem i Skanderborg Byråd (Å) og Børne- og Familieordfører for Alternativet

Debat Antallet af gravide med sociale, medicinske eller psykologiske problemstillinger af mere kompleks karakter vokser. Det sætter et stort pres på svangreomsorgen. I den situation er det vores ansvar at sørge for, at man trygt kan føde i Skanderborg.

For Alternativet er det vigtigt, at vi skaber et graviditetsforløb på borgerens præmisser – at at den gravide bliver opfattet som ekspert i eget liv og det vigtigste omdrejningspunkt for den løbende dialog og fælles beslutningstagen.

I forhold til sårbare gravide og familier med særlige udfordringer af helbredsmæssig, psykisk eller social karakter er det vigtigt med en tidlig opsporing og helhedsorienteret indsats. Her har vi som kommune et stort ansvar. Vi skal tilbyde individuelt tilpassede indsatser og særlige tilbud i forhold til støtte, rådgivning og opfølgning.

Og når vi kan se, at gruppen med disse udfordringer vokser, må jeg råbe vagt i gevær. For vi skal stadig kunne sikre en tryg fødsel i Skanderborg. Derfor vil jeg arbejde på at få større indblik i, hvordan Skanderborg kommune ruster sig til at levere en god oplevelse for de fødende, samtidig med at opgaven vokser.

Derudover skal der også være ro omkring en graviditet - og der skal være ressourcer nok til, at den gravide ikke føler sig skubbet igennem systemet i et ubehageligt højt tempo. Derfor holder vi i Alternativet også skarpt øje med, at en fjerdedel af kommunens gravide får sat deres fødsel kunstigt i gang. Selvfølgelig skal det være muligt der hvor der er et akut behov. Men det skal ikke være en del af en effektivisering, der kræver at alting skal gå hurtigere og hurtigere.

Jeg vil holde et vågent øje med begge udfordringer, for at sikre at gravide og børn i Skanderborg får den bedst mulige fødsel.

Publiceret 23 December 2020 14:15