Jeg mangler mine passagerer...

Buschauffør Hanne Pedersen glæder sig til at sige farvel til Corona. Det har været et mærkeligt år i bussen, og lige nu er rute 21 næsten helt tom, når den triller gennem Skanderborgs gader

Der er stille i bybussen. Det er onsdag morgen, klokken er 8.41, fire passagerer er lige stået af foran Bloms Butikker i Adelgade, og nu er bussen tom. Bag rattet sidder Hanne Pedersen. Hun har kørt bus i 25 år, de sidste fem i Skanderborg, og lige om lidt kører hun ud af et 2020, der på alle måder har været et mærkeligt år.

"Mange af passagererne forsvandt allerede ved første nedlukning i marts, og nu skal skolebørnene jo igen ikke afsted, så her er meget stille. Siden seneste nedlukning har jeg max haft 10 mennesker med på en tur. Men sådan er det lige nu, og sådan skal det selvfølgelig være. Vi skal passe på hinanden," smiler Hanne fra bag sit visir, som hun nu har kørt med så længe, at hun helt kan glemme, hun har det på.

"Jeg har et par gange glemt at tage det af til frokost, men så er madpakken altså ikke nem at spise," griner hun.

Mundbind og afstand

Værnemidler og afstand har i det hele taget været en fast del af busturen det meste af året. Og selv hen over sommeren, da bussen i en periode blev fyldt godt op med passagerer igen, har Hanne kun oplevet, at de nye regler er blevet taget godt imod:

"Der har faktisk ikke været sure miner, og folk er generelt rigtig søde til at huske at tage mundbind på. Jeg synes især, at de unge har været rigtig gode til både at bruge mundbind og til at acceptere, når jeg har været nødt til at afvise dem ved stoppestedet, fordi bussen har været fyldt. Det skal de virkelig have ros for," siger Hanne.

Savner stamkunderne

I bus 21 er der normalvis mange stamkunder. Både de unge, der går i skole i Skanderborg, og de ældre, der plejer at bruge bussen til formiddagsindkøb eller eftermiddagsture. Med i omegnen af otte daglige ture kender Hanne gerne rejsemønstrene på de faste passagerer. Men denne onsdag morgen står der ikke nogen og venter ved stoppestederne, som de plejer.

Jeg mangler virkelig mine passagerer. De er så stor en del af, at jeg synes, det er dejligt at køre bus

"Jeg mangler virkelig mine passagerer. De er så stor en del af, at jeg synes, det er dejligt at køre bus. Mange af dem har jeg jo lært at kende over lang tid, og jeg glæder mig til igen at kunne hilse på dem og høre, hvordan det går med det og det," siger Hanne, der glæder sig over, at det nu ser ud til at lysne i horisonten. Vaccinen er på vej og med den måske normale tilstande i bussen. Sådan da:

"Jo, jeg tror da, at nogle af mine passagerer kommer tilbage efter alt det her, men ikke alle er jeg bange for. Jeg tror, der er mange, som har købt en lille ekstra bil, fordi det har stået på så længe og de har skullet have det hele til at hænge sammen. Og så kommer de nok ikke til at tage bussen igen. Desværre."

Fakta

Bybussen i Skanderborg, rute 21

  • Bybussen bruges årligt af ca. 300.000 passagerer (før Corona)
  • Rute 21 kører hver halve time fra morgen til aften på hverdage og hver time i weekenden
  • Bybussen betjener blandt andet Campus Skanderborg, Højvangen og Skanderborg Fælled
  • Rute 21 har endestation i Vrold. Herfra tager det ca. 15 minutter at køre til Skanderborg Station via midtbyen
  • Bybussen i Skanderborg bliver kørt af chauffører fra Arriva

Publiceret 22 December 2020 17:00