Nærdemokratiet lever i Skanderborg Kommune. Foto: Thor Birk Trads

Nærdemokratiet lever i Skanderborg Kommune. Foto: Thor Birk Trads

Debat:

Tak, Kære byrødder, fordi I lyttede

Ida Gundersen på vegne af bestyrelsen på Bjedstrup Skole og Børnehus

debat Vil man vide noget om kommunalpolitik, så er det kommunalforsker Roger Buch, journalisterne ringer til. Han er altid god for en ekspertkommentar, når det brænder på i kommunerne.

Hans melding var klar: Har et byråd besluttet at lukke landsbyskoler, så er muligheden for at vende skuden som borger meget, meget lille, sagde han, da han blev spurgt ind til vores kamp for landsbyskolerne i Skanderborg Kommune.

I sensommeren kaldte han vores kamp for ”et skoleeksempel på den professionaliserede opstand” i Midtjyllands Avis.

Fordi vi tæppebombede lokalmedierne med velformulerede læserbreve uden kommafejl og med stærke pointer gravet frem af lokalsamfundets nedsatte gravergruppe. Fordi vores lobbygruppe kimede Frands Fischer, Trine Frengler og co. ned for at understrege vigtigheden af Bjedstrup Skole for vores rige og mangfoldige landsbyliv. Fordi vi arrangerede store demonstrationer, som endte i 18.30’eren på DR1.

Nu strækker vi ud og putter vabelplaster på her og der, for nu at blive i maratonanalogien. Vi lader op til at tage hul på næste etape

Fordi vi på et døgn lykkedes med at skaffe omkring 2.500 underskrifter på et borgerforslag, som foreslog en bevarelse af landsbyskolerne. Da indstillingen om skolelukning nåede høringsfasen, skød vi omkring Bjedstrup Skole et par hundrede høringssvar afsted med alle vores bedste argumenter.

Med "vi" mener vi det storslåede samarbejde mellem familier tilknyttet skolen, foreningerne Liv i Landsbyerne og #BevarBjedstrupSkole og os i skolebestyrelsen. Vi havde aldrig vundet kampen uden den unikke opbakning fra de lokale muskler.

Og politikere - I lyttede til trods for Rogers Buchs dystre prognose for vores landsbyskole. Skolelukningerne blev pillet ud af indstillingen for en ny skolestruktur. Hurra! Nærdemokratiet lever i Skanderborg Kommune.

Selvom ingen af os i Bjedstrup Skoles bestyrelse har prøvet kræfter med et maraton, så forestiller vi os, at vi er lidt i samme båd som ekstremløberne: Efter en lang kraftpræstation er vi nu trætte men lykkelige. Vores muskler er syret til, og vi synes selv, at alle fortjener et glas bobler og en god nats søvn.

Nu strækker vi ud og putter vabelplaster på her og der, for nu at blive i maratonanalogien. Vi lader op til at tage hul på næste etape: Indadtil har vi nogle sår, som skal slikkes. Vi skal have genvundet selvtilliden og troen på fremtiden i personalegruppen og blandt forældrene.

Udadtil skal vi have formet en god dialog- og aftalemodel med jer, politikere, som fremtidssikrer vores skole og børnehus, så vi fortsat kan have et rigt og mangfoldigt liv herude på landet. En aftalemodel, som sikrer, at lærerne kan undervise uforstyrret og børnene er trygge.

Vi ser frem til en god dialog med jer, så vi i fællesskab sikrer en tryg og god start for vores unger.

Glade hilsner fra bestyrelsen på Bjedstrup Skole og Børnehus

Publiceret 10 December 2020 21:30