Deltagerne på det seneste familiekursus arrangeret af Projekt Højvangen - suppleret af projektlederne Jytte Ramlov og Peter Gregersen.

Deltagerne på det seneste familiekursus arrangeret af Projekt Højvangen - suppleret af projektlederne Jytte Ramlov og Peter Gregersen.

Højvangens familiekurser er en stor succes

Mødre og fædre fra fra forskellige kulturer mødes og klædes på til forældrerollen i Danmark

Af
Claus Sonne

"Jeg har simpelthen lært så meget, og jeg har fået meget lettere ved at snakke med min teenageredatter om de ting, der rører sig i hendes liv."

Ordene kommer fra Marta, der stammer fra Polen. Sammen med fire andre beboere fra Højvangsområdet har hun været en del af de familiekurser, Projekt Højvangen arrangerer. Hidtil har det været otte af slagsen.

"I al beskedenhed mener vi, at kurserne bliver bedre for hver gang," siger Peter Gregersen fra Projekt Højvangen, der i denne sammenhæng også bidrager som pædagog, mens familiekurserne ledes af Jytte Ramlov, der er psykoterapeut og familiebehandler.

Familiekurser i Højvangen har som formål at skabe mere trivsel for de enkelte familier. Familierne mødes en aften om ugen til fællesspisning, oplæg, diskussion og erfaringsudveksling. Imens er der aktiviteter for børnene i Børnehaven Regnbuen. Kurserne giver rum for refleksion over familielivet, ny viden og fællesskab mellem de deltagende familier.

Og det virker, finder man ud af, når man snakker med de fem deltagere på kurset.

Kæmpe kulturforskel

Mahina og Golibjon er kommet til Danmark fra Tjadikistan. De fortæller om den kæmpe forskel, det er at komme fra traumatiske oplevelser i hjemlandet og så til Danmark - og samtidig skulle opdrage et barn.

"Der er så stor forskel på de to lands kulturer, at det er svært at finde vej alene. Og det vigtigste er, at hjælper vores børn med at blive en del af den kultur, de er i," siger Golibjon og suppleres af Mahina.

"Her på kurset kan vi snakke om vores problemer med hinanden og med Jytte og Peter. Vi har virkelig lært meget, og jeg er ked af, at kurset stopper nu," kommer det fra Mahina.

Vi har åbnet mere og mere op, og det giver bare så meget

Safiya kommer fra Somalia. Hun fortæller om udfordringerne ved at være vokset op i en stærkt religiøs muslimsk familie og så pludselig som mor at skulle forholde sig til, at ens børn vokser op i et miljø, der er markant anderledes.

"Familiekurset har givet mig en masse redskaber, jeg kan bruge i forhold til at snakke med min teenagedatter om de svære emner. Det har virkelig givet mig meget at være med på kurset," fastslår hun.

Udvælger emner

Inden kursusstart besøger Jytte Ramlov deltagerne for at finde ud af, hvilke behov de har i forbindelse med forældrerollen. Derefter udvælger hun de emner, der skal arbejdes med.

"Vi skal formidle noget, der giver mening ind i livet hos kursisterne. Vi snakker eksempelvis om pubertet, prævention og seksualitet, og vi lærer af hinandens erfaringer undervejs. Alt sammen med det formål at skabe den bedst tænkelige trivsel for børnene," forklarer Jytte Ramlov.

Peter Gregersen lover, at der kommer flere familiekurser - i hvert fald så længe, Projekt Højvangen kører, hvilket kun et et år endnu med de nuværende bevillingen. Og han smiler, da Marta, Mahina, Golibjon og de to gange Safiya udtrukket ønske om at måtte fortsætte deres kursus.

"Vi har åbnet mere og mere op, og det giver bare så meget. Så jeg ville gerne forsætte," lyder det fra Mahina.

Publiceret 09 December 2020 11:30