Fremover vil en fane fra Danmarkssamfundet pynte i byrådssalen under byrådsmøderne. Foto: Adobe Stock

Fremover vil en fane fra Danmarkssamfundet pynte i byrådssalen under byrådsmøderne. Foto: Adobe Stock

Efter endnu en halv times debat:

Ja til Dannebrog

...men klart nej til EU-flag og FN-flag

Af
Grethe Bo Madsen

dannebrog Efter en lille halv times debat stemte byrådet onsdag i sidste uge ja til, at donere 1500 kr. årligt til Danmarks-Samfundet og derigennem modtage en Dannebrogsfane på fod, der fremover skal være til stede i byrådssalen, når byrødderne holder møde.

Forslaget om en fane kommer fra Thomas Cordtz (C), og blev heftigt debatteret på et byrådsmøde i foråret. Borgmester Frands Fischer henstillede derfor til byrødderne om at begrænse debatten. Der skulle dog vise sig at være meget mere kød på det ben, som endnu ikke var gnavet af, og at ikke alle nærer lige varme følelser for Dannebrog, samt at flaget ikke symboliserer det samme for alle.

Det endte ud i et ændringsforslag fra det Radikale Venstre og Enhedslisten, der ønskede en tilføjelse, så også EU-flaget og FN-flaget skulle vajre ved byrådssamlingerne. Det forslag fik dog kun seks stemmer med på vejen, mens forslaget en Dannebrogsfane fik opbakning fra 22 byrødder. Imod stemte Peter Kjær (Enh), Claus Leick (SF), Søs Elmstrøm (SF), Mira Issa Bloch (Alt), Tage Nielsen (R) og Anne Heeager (R), mens Malene Ringberg (S) undlod at stemme.

"Ikke en kæmpesag..."

"Det er ikke en kæmpesag, og mange mener byrådet skal tage sig af vigtigere ting. Men Danneborg er til at markere sammenhold, fællesskab, fest og fejring. Vi har brug for noget - også i disse Corona-tider - vi kan fejre i fællesskab, og det er min overbevisning, at vi har behov for at samles om noget, og blive mindet om det, der trods vores forskelligheder binder os sammen som borgere i Skanderborg og i Danmark," påpegede Thomas Cordtz, mens Mira Issa Bloch var af en anden mening:

"Alternativet siger nej. Jeg mener, Dannebrog er noget, vi bruger til mærkedage og særlige begivenheder. At Dannebrog skal hænge bare for at hænge, oplever jeg som devaluerende. Der er forskel på hverdag og fest," konstaterede hun.

Peter Kjær har mere blandede følelser for flaget og havde helst set det i selskab FN-flaget.

"Jeg tror på faner som symbol. Mest til at marchere i takt, og det er ikke lige mig. At koble flaget sammen med demokratiet forstår jeg heller ikke. Fanen var kongens fane. Jeg bliver lidt ekskluderet, når jeg ser det. Er det så et flag, der splitter? Venstre håber at det samler. Det gør det ikke for mig."

Publiceret 30 November 2020 10:30