Det nye kirketelt står klos op ad hækken til Ditte Søstrøm og mandens nyindkøbte hus. Det betyder, at alt i teltet kan høres tydeligt inden døre i huset. Foto: Wulff

Det nye kirketelt står klos op ad hækken til Ditte Søstrøm og mandens nyindkøbte hus. Det betyder, at alt i teltet kan høres tydeligt inden døre i huset. Foto: Wulff

Kirkens gode idé er knap så god for naboen

Da Ditte Søstrøm og hendes mand flyttede på landet i Grundfør, forventede de ikke just larm og masser af folk "i baghaven"

Af
Christina S. Johansen

Grundfør I Grundfør har kirken tænkt ud af boksen - eller kirken om man vil - og har opsat et stort telt, hvori blandt andet børne/ungdomsgudstjenester og bisættelser bliver holdt. Ligesom julens 10 gudstjenester skal afholdes her med 140 personer til hver. Hertil skal man bestille billet for at få sig en plads.

"Det føles altså som en intimsfære, der bliver overskredet. Jeg har flere gange siddet og tænkt: 'Ej, det her burde jeg simpelthen ikke høre'."

Ditte Søstrøm, husejer Grundfør

Det glæder præsten og menighedsrådet, at der er fundet en løsning på de plads-udfordringer, som corona har bragt med sig.

Det er dog ikke alle, som har armene lige så højt oppe over hovedet.

De direkte naboer har således kirketeltet en halv meter fra deres hæk, og det medfører, at nærmest alt, hvad der foregår i teltet, også kan høres inden døre hos dem.

"Teltet blev rejst lige i ugen op til, at vi flyttede ind. Vi tænkte: 'Jamen herregud, det er jo bare en gudstjeneste hver søndag. Og hvis det da bare var det, så var det virkelig helt fint," siger Ditte Søstrøm og fortsætter:

"Men vi har jo eksempelvis oplevet kirkebandet med guitar, bas og sang spille i flere timer. Og der er korsang og 'gud og spaghetti' og alt muligt andet. Er det virkelig nødvendigt i denne tid at øve korsang, lave arrangementer, og spille rockmusik i fire timer?"

En intimsfære bliver brudt

Men det er alligevel ikke diverse arrangementer, som er det værste - det er begravelserne.

"Det hele kører jo på højtaler, så vi kan høre alt, hvad der bliver sagt om nogle fremmedes afdøde morfar. Det føles altså som en intimsfære, der bliver overskredet. Det samme med bryllupper. Der har jeg da flere gange siddet og tænkt: 'Ej, det her burde jeg simpelthen ikke høre'," siger Ditte Søstrøm, som altså netop er flyttet ind i huset i Grundfør sammen med en lille, ny hund og sin mand, som i øvrigt arbejder hjemmefra.

Det unge par er i fuld gang med at gøre huset i stand, og det giver også nogle udfordringer med den "nye nabo".

"Det er nødvendigt at larme - hamre og save - men vi vil jo også gerne tage hensyn og ikke forstyrre dem i teltet. Særligt ved begravelser og bryllupper," siger Ditte Søstrøm, som kalder parrets følelser for kirketeltet for "lidt tvetydige":

"For mange ting kan vi jo godt se en fornuft i - det ville bare være fedt, at det ikke var lige i vores baghave. Vi flyttede ligesom ikke på landet for at have larm og masser af folk i baghaven. Nu håber vi bare, at det ikke fortsætter ind i foråret og sommeren, for så bliver det først RIGTIG træls. Så ja, lige nu efterlyser vi et slut-tidspunkt for teltet, og en information om, hvornår der foregår noget deri."

Nedtagningstidspunkt uvist

Sognepræst Kjeld B. Nielsen synes nu ikke, at det er voldsomt, hvad der foregår i teltet. Han forklarer eksempelvis, at de almindelige gudstjenester hver søndag - højmesserne - er flyttet til Haldum Kirke, da der er mere plads der. Adspurgt, om det er strengt nødvendigt at lave flere forskellige arrangementer i denne tid, svarer han:

"Det er lige præcis nu, at det er vigtigt, at der er noget at møde op til. Skærme kan ikke alt - fremmøde er vigtigt. Det er jo heller ikke for at genere, at vi holder højmesser. Det er for at udbrede tro, håb og fællesskab," siger han og tilføjer:

"Men det er klart, at det her da er noget, som vi skal tale om som gode naboer. Jeg forstår godt, at der er forskel på, om noget er overstået på 25 minutter, eller om et band skal øve sig."

Naboen ønsker mere information om, hvad og hvornår, der foreghår noget i teltet. Kan I sørge for det?

"Selvfølgelig! Undtagen selvfølgelig bisættelser, som jo ikke er programsat," siger sognepræsten, der dog ikke rigtig kan give et nedtagningstidspunkt for teltet, som naboparret ellers ønsker sig:

"Lige nu er vores sidste arrangement i teltet til Helligtrekonger i begyndelsen af januar. Herefter finder vi ud af, om teltet skal blive stående. Men der er jo desværre ikke noget, som tyder på, at konditionerne med corona er anderledes til den tid."

Publiceret 26 November 2020 11:00