Karen Husted og Christian Funder drømte tidligt i deres forhold om en selvstændig tilværelse sammen. Foto: Per Bille

Karen Husted og Christian Funder drømte tidligt i deres forhold om en selvstændig tilværelse sammen. Foto: Per Bille

Makkerparret Husted og Funder skaber godt brød

Karen og Christian har været gennem Japan på vejen til Ry

Af
Michael Wulff

”Vi står op klokken halvseks hver morgen for at bage, men vi har taget os den frihed først at åbne butikken 11.30.”

Det er en særdeles aktiv seniortilværelse parret Karen Husted og Christian Funder er i gang med på andet år på Klostervej midt i Ry.

Deres Brød & Ost er med i feltet af nominerede til prisen ’Svesken bag disken 2020’.

Når butikken lukker kl 17.30, tager vi hjem. Så skal der måske sættes nogle fordeje over, forberedes noget kagebagning til næste dag eller laves noget administrativt

”Vi kan godt lide mennesker og den snak, vi kan få med dem, som kommer ind. Og i år har der været mange, som har valgt at blive i Danmark og deraf flere turister,” fortæller Christian Funder på sin tydelige københavnske dialekt.

”Ja, det virker jo lidt eksotisk herovre,” griner han.

Mødtes i bofællesskab

Parret kommer oprindelig fra hver deres landsdel. Christian Funder er opvokset i Fredensborg-området i Nordsjælland, mens Karen Husted kommer fra Salling i Vestjylland.

”Vi mødtes i et bofællesskab i Brede ved Kgs. Lyngby. Karen var forsker ved Statens Planteavlsforsøg, jeg var ingeniørstuderende på DTU.”

Parret havde fuld fart på karriererne, men da de tre børn ankom i de følgende år, spejdede de efter en roligere tilværelse. De ville gerne være selvstændige - sammen.

”Vi flyttede nord for Viborg, hvor en nedlagt landbrugsejendom blev base for en produktion af økologiske spisesvampe, som vi gennem grossister solgte til restauranter. Vi tog til Japan for at studere svampe, som de er langt fremme med derovre.”

Byhus i Aarhus

En dag flyttede børnene hjemmefra.

”Ja, det er jo overraskende, når det sker,” siger Christian med et smil.

”Men så købte vi et byhus i Aarhus for at prøve det.”

Parret åbnede Bageriet 24 i Graven, hvor de fik pæn succes med deres bagekunst.

”Vi fik meget travlt og måtte ansætte flere studerende til at hjælpe. Det var en fest i de dage.”

Men at have produktion og salg i de samme omgivelser blev en belastning.

”Når du gerne vil snakke med kunderne og samtidig skal bage brød, det var hårdt,” mindes Christian, der indimellem møder nogle af sine kunder fra Aarhus i Ry.

”Det er hyggeligt.”

Livsstil

Parret bor nu i Boes, lidt udenfor Ry. Her fulgte der en hestestald med til ejendommen, en stald, som kunne indrettes til bageri. Og her slår Karen og Christian deres folder.

”Vi bager om morgenen, og når butikken lukker kl 17.30, tager vi hjem. Så skal der måske sættes nogle fordeje over, forberedes noget kagebagning til næste dag eller laves noget administrativt.”

”Det er mere en livsstil end et erhverv, dette her,” siger Christian Funder.

SVESKEN BAG DISKEN

  • Brød & Ost er nomineret til titlen som Svesken bag Disken 2020
  • Sammen med fotograf Per Bille har Ugebladet valgt 12 nominerede ud, der alle har det til fælles, at de med god service, glad og imødekommende betjening og fantastisk atmosfære får deres kunder til at vende tilbage igen og igen.
  • De nominerede præsenteres i UgeBladet frem til og med uge 50.
  • Fra 9.-16. december kan du stemme på din favorit. Vinderen offentliggøres 23. december.
  • Årets Svesken bag disken præmieres med en julekurv til en værdi af 500 kr. og en halvsides annonce i UgeBladet samt online annoncering på UgeBladets hjemmeside.

Publiceret 22 November 2020 11:30