Columbusskolen i Skovby reddede skindet og får lov at blive i de nybyggede lokaler. Til gengæld står Center Skovby nu til at skulle rykke teltpælene op. Arkivfoto: Grethe Bo Madsen

Columbusskolen i Skovby reddede skindet og får lov at blive i de nybyggede lokaler. Til gengæld står Center Skovby nu til at skulle rykke teltpælene op. Arkivfoto: Grethe Bo Madsen

Debat:

Skolestrukturen er en skandale

Ole Juhl Jeppesen, Dalvej 11 i Veng, tidligere gn. 8 år SF byrådsmedl. og næstformand i Undervisnings- og Børneudvalget, lærer Columbusskolen i Skovby

Hylke, Bjedstrup, Columbus, Center Skovby (CS) og Låsby afd. D & E. Skoler der var i farezonen. Det blev en ommer!

En uskøn proces, hvor mange gode menneskers kæmpe indsats, gjorde at retfærdigheden sejrede til sidst. De tre førstnævnte skoler består, - hvor de er, - i fremtiden!

Imens al fokus, forståeligt nok, har været rettet på kampen mod skolelukningerne, er der imidlertid sket en mildest talt uheldig ”udvikling” omkring specialskolernes mulige flytning. En ændring jeg ikke tøver med at kalde en mulig skandale.

Jeg tror ikke jeg er den eneste, der ikke har forstået, hvorfor CS partout skulle flyttes fra Skovbyskolen, til ”kloge M2” på Niels Ebbesens Skolen. Men da slet ikke, at den pludselig skulle høre under ungdomsskolen.

I strukturforslaget lyder tankerne dog næsten besnærende: - ”Etablering af specialpædagogisk vidensklynge ved Niels Ebbesen Skolen og Campus Skanderborg og Ungdomsskolen. Center Skovby etableres i forbindelse med Ungdomsskolen på Campus Skanderborg.”

Til høringen i orangeriet på fælleden spurgte jeg til, hvad der mentes med Finlandsvej 5, - og fik svaret, at det da var Ungdomsskolen (US). Sandt nok, men hvor skal CS så ligge?

Her har jeg gået rundt og troet, at med den flotte vidensklynge-formulering og Campus, skulle CS selvfølgelig ligge ved Campus og US 10. center, - UCS10, Højvangen 6. Markedsføringen er dog blændværk.

Under radaren i Skolestruktur debatten, har sneget sig de barske kendsgerninger, at vidensklyngen i stedet er en industriklynge, og Campus naboer? Tjaah, det bliver en stor bilkirkegård/autoophug, losseplads/værdicentral, autolakering og anden forurenende industri. Uden fortov. I et område lokalplanen kun har godkendt til industri. Altså en ulovlig kommunal skoleplacering!

Koncernchefen for Teknik og Miljø, mener det kan klares ved at kommunen giver sig selv en midlertidig dispensation. Men hvad har vi så planloven til? Dispensationen skaffer heller ikke fortove og sikker skolevej. Den fjerner heller ikke de store, tunge lastbiler og trailere, der hver dag kører i området. Endelig betyder midlertidig altså 3 år! Det er lang tid at drive skole i, under de utrygge forhold.

Jeg medgiver, at nogle dispensationer ind imellem, i presserende sager, kan gi god mening, men absolut ikke i denne sag.

Hvordan man politisk, er gået med så langt, i undervisnings- og børneudvalget, er mig en gåde. Måske har også de, været ubekendt med fakta? Kan US ikke tilbyde lovlige og egnede lokaliteter, fra dag 1 - ja så er de slet ikke i spil til opgaven. CS kan forblive i Skovby, og der er god tid til at finde løsninger vi kan stå inde for i forhold til elever, forældre og ansatte. Ja i forhold til kommunens værdi fyrtårn, om ordentlighed.

En skandale, - eller en ommer?

Publiceret 20 November 2020 08:00