Marie Fuglsbjerg Zand er initiativtager til 'Lerkalaset', et lerfællesskab der efter planen åbner i Ry 1. februar 2021. Foto: Sonne

Marie Fuglsbjerg Zand er initiativtager til 'Lerkalaset', et lerfællesskab der efter planen åbner i Ry 1. februar 2021. Foto: Sonne

Lerkalaset:

Marie vil samle lernørder i kreativt fællesskab

Lerkalaset slår døren op 1. februar

Af
Claus Sonne

Ry Kender du typen, der graver ler op ude i haven for at finde ud af, hvad det kan bruges til? Nej? Jamen, så sig goddag til keramiker Marie Fuglsbjerg Zand.

UgeBladet møder Marie på Boeletvej 29, hvor hun 1. februar 2021 slår dørene op til Lerkalaset, et keramikværksted, kursuscenter og fællesskab. Ønsket er at samle keramik-interesserede fra professionelle, semiprofessionelle og nybegyndere fra lokalområdet under ét tag.

"Ler er et langsomt materiale at arbejde med. På LerKalaset der er mange muligheder for at sparre med kollegaer og lære nyt om materialer, teknikker eller eksempelvis en drejeskive. Blandt keramikere er der en stor kollektiv følelse, hvor man ikke konkurrerer, fordi ens formsprog er så forskelligt, men i stedet hjælper hinanden og får inspiration," fortæller Marie og viser rundt i bygningen, der med sine industrigulve og klinker på væggene er perfekt.

"Jeg så på flere forskellige bygninger, men den her har det hele, også et lufttæt rum til værker i proces," lyder det.

Apropos faciliteter, så bliver der ikke noget at komme efter i Lerkalaset. Listen ser således ud:

 • 5 nye el-drejeskiver
 • Shimpo rk-3e 190 l topovn som brænder ved stentøjstemperaturer
 • Extruder
 • Fælles arbejdsborde
 • Æltebord
 • Basisredskaber
 • Forskellige gipsforme
 • Hylder til medlemmer
 • Materialesalg af ler og glasur
 • Tekøkken og toilet

For at 'lege med' i Lerkalaset skal man være medlem. Man kan enten blive halvt eller helt medlem. Man får så en kode til bygningen og kan komme midt om natten, skulle man have lyst til det. Lige nu er Marie Fuglsbjerg Zand ved at tage temperaturen på interessen for at blive en del af lerfællesskabet. Hun har sat 25. november som et pejlemærke, men der er allerede flere tilmeldte.

"Jeg håber, vi kan blive 15-25 medlemmer her i begyndelsen, og så må jeg se hvor mange der bliver plads til derudover" siger Marie.

Ler er ikke bare ler

Og så er det, at journalisten kommer til at spørge, om der egentlig er forskel på ler. Og får en skævt smil og en latter retur. For svaret er et stort ja.

"Der er meget stor forskel på ler, altså efter hvor der kommer fra og hvordan det bliver bearbejdet," lyder det pædagogisk fra Marie Fuglsbjerg Zand, der fortsætter:

"For mig er selve processen, at arbejde med leret, materialeundersøgelsen og det finde ud af, hvordan det kan bruges, vigtigere end selve slutproduktet. Det betyder, at jeg nogle gange kommer til at arbejde med noget ler, der ikke giver noget særligt godt resultatet, hvis noget, men selve vejen er virkelig spændende."

Som nævnt i indledningen graver Marie selv ler op og undersøger der. Det har hun også gjort ved Levefællesskabet Hertha i Herskind, hvor hun bor med sin mand og børn.

Hvordan var det ler så?

"Smukt og vidunderligt, men ikke særligt godt i forhold til færdige produkter. Det kan man jo så ændre på eller tage som en del af lerets karakter og hvad det skal bruges til."

Lerkalaset

 • Et lerfællesskab for professionelle, semiprofessionelle og nybegyndere indenfor keramik.
 • Drives af keramiker Marie Fuglsbjerg Zand på Boeletvej 29 i Ry.
 • To slags medlemsskaber: Deltid (2 x uge) 650 kr. pr. måned, fuldtid 900 kr. pr. måned. Læs mere på www.ler-rod.dk eller på Facebook: Lerkalaset

Publiceret 20 November 2020 19:30