Marlene Hjort Damsgaards søn Gustav har autisme. Så nu arbejder hun tæt på privaten med at glæde ham - og alle sine kunder med blomster. Foto: Per Bille

Marlene Hjort Damsgaards søn Gustav har autisme. Så nu arbejder hun tæt på privaten med at glæde ham - og alle sine kunder med blomster. Foto: Per Bille

Succes med blomster efter en svær tid

Marlene Hjort Damsgaard tog sagen i egen hånd, da den offentlige kasse lukkede i

Af
Michael Wulff

Printeren tikker et ark papir i baglokalet hos Stjær Blomster.

"Ja, så er der igen én, som har sendt en bestilling på blomster," siger indehaver Marlene Hjort Damsgaard.

Hun står i den let ombyggede garage ved parcelhuset i Stjær, hvor hendes familie på i alt fem personer holder til: Manden Jon, deres fælles barn Frederik på tre og Marlenes to børn Caroline Sofie, 9 år, og Gustav på 10.

Mistede sit sprog

Vejen frem til den succes, som hun har i dag har fået med en aktiv printer i denne online-blomsterhandel, har været fyldt med store udfordringer.

"Den historie må du hellere fortælle. Ellers begynder jeg at tude," siger Marlene til Jon, der står ved siden af. Han har været med, siden parret løb ind i hinanden i 2014 til en håndboldkamp i Grønløkkehallen i Tranbjerg. I dag er de gift.

"Da Gustav var et par år gammel tilbringer han og Marlene det meste af et år på Skejby Sygehus," siger Jon Damsgaard.

Den dengang toårige Gustav har nærmest henover natten mistet sit sprog, og store undersøgelser bliver sat i værk på sygehuset.

"De troede, det var en tumor i hjernen, men fandt til sidst ud af, at Gustav havde infantil autisme med lettere retardering," forklarer Jon, mens Marlene nikker.

Gik ned med stress

Marlene Hjort får i den periode et stort pres på skuldrene, så meget, at hun går ned med stress og bliver ramt af en ødelagt skjoldbruskkirtel, der sender hende ud af arbejdsmarkedet.

En dag kom der så en besked i e-boks fra kommunen, som for alvor gjorde ondt, siger Jon.

"De fortalte, at den tabte arbejdsfortjeneste ville stoppe 31. december 2016, så nu var der kun kontanthjælp tilbage. Vi kiggede på hinanden," siger han, der selv har et job i Viby.

Online blomster

Marlenes far har Arkadegartneren på Strøget i Aarhus.

"Så jeg kender til at handle med blomster," fortæller Marlene.

"Derfor talte vi om, at vi kunne lave en online-blomsterhandel herhjemme, så jeg samtidig kunne være tæt på børnene og især Gustav, når han kom fra skole."

Det er gået over al forventning. Marlene får hjælp af sin mor, en veninde og en elev. Butikken er blevet kendt for flotte og friske buketter med blomster, som først bliver hentet, når bestillingen indløber.

"Lidt vildt"

"Nu har vi to ture hver dag gennem Galten, Hørning, Stilling, Skanderborg og Låsby. Ja, vi har også været i Beder-Malling. Det spreder sig," siger parret.

"Det er lidt vildt med denne succes, og jeg forstår det heller ikke helt selv. Men det har været hårdt arbejde, hvor du indimellem har følt, at du blev 50 år ældre i hovedet med Gustavs autisme og hans fremtidsmuligheder. Men alle børnene giver så meget," siger Marlene Hjort Damsgaard, som er nomineret til ’Svesken bag disken 2020’.

Publiceret 13 November 2020 19:30