Der var totalt udsolgt til de to første koncerter på Fælleden med Jung og Queen Machine (billedet). Publikum skulle blive siddende under koncerterne, men det lagde ikke en dæmper på festen. Foto: Smukfest/Victor Britorn Vestergaard

Der var totalt udsolgt til de to første koncerter på Fælleden med Jung og Queen Machine (billedet). Publikum skulle blive siddende under koncerterne, men det lagde ikke en dæmper på festen. Foto: Smukfest/Victor Britorn Vestergaard

Smukfest bag Corona-sikre koncerter: "Vi skal lære og få det bedste ud af de her tider"

Med vanlig overskudsenergi har Smukfest i samarbejde med Walthers Musikcafe og Event Safety skabt et Corona-sikkert koncept, der muliggør koncerter på Fælleden og Capri

Af
Grethe Bo Madsen

Kæmpe store koncerter med tusindvis af gæster er absolut no go i øjeblikket, men kulturoplevelser er vigtige også i Coronatider, og derfor har Skanderborg Festivalklub i samarbejde med Walthers Musikcafé og Event Safety været i tænketank med "det muliges kunst"-brillerne på næsen og fundet en løsning, der både giver plads til koncertoplevelser og samtidig tilgodeser sundhedsmyndighedernes Corona-sikkerhedskrav.

I forrige weekend barslede de med de første totalt udsolgte koncerter på Fælleden med Jung og Queen Machine.

Mikkel Xavier, spillesteds-leder på Walthers Musikcafe, har haft en stor finger med i spillet for at få projektet til at lykkes.

"Vi står midt i en tid, hvor en helt masse bliver aflyst og intet kan blive til noget. Men det nytter jo ikke noget at sætte sig ned og hyle over det. Så må vi kigge fremad og forsøge at se muligheder. Og dem har vi så fundet. Og helt ærligt, det er da fantastisk, at det kan lade sig gøre at arrangere koncerter for 450 gæster og få skudt noget økonomi ind i en meget hårdt trængt branche," konstaterer han.

Til koncerterne på Fælleden er der plads til 450 siddende gæster, mens der på Capri er plads til 200 og på Walthers Musikcafe mere beskedne 50.

"Nu kender vi jo ikke reglerne, der kommer til at gælde fremadrettet, og vi skal også lige have evalueret på de her første tiltag, inden vi undersøger mulighederne for andre kulturelle oplevelser, men vi er forsigtigt optimistiske. Vi skal lære og få det bedste ud af de her tider," understreger Mikkel Xavier.

Corona safety first

En ting er at sætte sig for at afholde koncerter, noget helt andet er at gøre dem spiselige for sundhedsmyndighederne i denne Coronatid. Den del af samarbejdet hviler på skuldrene af Christian Sejlund fra Event Safety, der er vant til at jonglere med meget større menneskemængder, end dem, der lige nu tillades.

"Vi har i Event Safety næsen langt nede i Kulturministeriets retningslinjer for kulturlivet. Vi er vant til fra Smukfest og Grøn Koncert at arbejde med rigtig mange mennesker og meget store koncertarrangementer, så at guide 450 publikummer og sørge for, de får en tryg koncertoplevelse, det har vi styr på," understreger han.

Event Safety har designet en ramme, der sikrer et roligt flow ind af publikum med den rette afstand. Når de ankommer, bliver de mødt af en "seater", der guider dem ind til deres pladser, og samtidig informere dem om, hvordan koncerten foregår, så det er så sikkert og trygt som muligt. Det handler blandt andet om, at de ikke skal storme mod baren, for at stå i kø efter drikkevarer og passere en masse mennesker på vej frem og tilbage, men i stedet bestiller drikkevarerne direkte fra deres stol og får den leveret.

Får drikkevarerne leveret

"Vi kan sagtens lave sikre koncerter blandt andet ved at undgå, at gæsterne skal op i baren og hende drikkevarerne. Nu får de i stedte en flyer, når de bliver vist på plads, og i den står der, hvordan de ved hjælp af deres mobiltelefon kan scanne en QR-kode på deres stol og bruge den til at bestille og betale for drikkevarer," forklarer han.

"Vi har brugt en del tid på at udvikle og tilpasse et sikkert koncept, der både indeholder en sikkerhedsplan, der muliggør sikker afvikling, samt en sundhedsplan, der præcist fortæller os hvad, hvornår og hvordan, der skal sprittes af, og hvornår der skal anvendes for eksempel handsker, mundbind og visir," tilføjer Christian Sejlund.

Event Safety har haft den helt store lineal fremme, for at få plads til publikum. Stolerækkerne er delt op i rækker af ti og med dobbelt afstand mellem rækkerne. På den måde har "seaterne" hurtige kunne placere folk, når de ankom.

På grund af forsamlingsforbuddet har publikum samtidig kun kunnet købe billetter sammen i grupper på 10, og grupper af den størrelse har fået deres egen stolerække, mens mindre selskaber er blevet placeret med et par stole imellem.

Publikum ved de to koncerter, der foreløbig er afviklet, har ifølge Christian Sejlund været gode til at følge de anvisninger de har fået for at sikre en så tryg koncertoplevelse som muligt.

Lydhøre gæster

"Folk har taget godt imod den her sociale kontrakt. De er ankommet sammen med dem, de skal til koncerten med, de har holdt afstand i køen og de har husket mundbind. Vores indtryk er, at publikum har haft en fed fest til de to koncerter, også selvom de skulle sidde ned. De var bare glade for, at det kunne lade sig gøre, at komme til koncert igen."

"Hvis folk overholde de anvisninger, de får, spritter af, holder afstand, husker mundbindet og bliver væk, hvis de har symptomer, så kan man sagtens holde sikre arrangementer," konstaterer Christian Sejlund og tilføjer, at skulle der alligevel vise sig at være en smittet blandt publikum, så har Event Safety også fuldstændig styr på, hvem vedkommende har været i nærheden af.

"Vi kan hurtigt oplyse, hvem der har været i den zone, hvor en eventuelt smittet har været, og på den måde hjælpe myndighederne," siger han.

Positive tilbagemeldinger

Efterårskoncerterne på Fælleden, Capri og Walthers er et lille plaster på såret for alle dem, der havde glædet sig til en festival i august, der som bekendt blev aflyst.

"I festivalklubben et vi glade for at puste noget kultur ind i samfundet og udnytte vores kompetencer til at gøre det forsvarligt i den her Coronatid," siger Skanderborg Festivalklubs talsmand, Sørens Eskildsen.

Folk har taget godt imod den her sociale kontrakt. De er ankommet sammen med dem, de skal til koncerten med, de har holdt afstand i køen og de har husket mundbind

Festivalklubben har fået mange positive tilbagemeldinger fra dem, der var med til koncerterne, og selvom der var restriktioner og folk skulle blive siddende under koncerten, lyder meldingerne, at det stadig var gode koncertoplevelser.

"Det vigtigste for os er, at folk får de gode koncertoplevelser, og samtidig har en oplevelse af, at det er sikkert og trygt. Vi har fået mails fra folk, der skriver, at de har total optur over de koncerter, og at det stadig kan lade sig gøre, selvom der er en Corona epidemi," fortæller Søren Eskildsen.

"Vi er sådan nogen, der finder på ting og afsøger muligheder for at give vores omgivelser nogle gode oplevelser. Det lever vi af, og vi tager hele tiden bestik af situationen. Vi ser de her koncerter, som et vigtigt budskab om, at vi faktisk godt kan tilbyde gode kulturoplevelser på trods af Corona."

Planlagte koncerter

  • Foreløbig er der planlagt to koncerter på Fælleden: 27. november med Magtens Korridorer og 28. november med TV-2. Her er der plads til 450 siddende gæster.
  • På Capri er der planlagt tre koncerter: 18. december med Østkyst Hustlers og to koncerter 19. december med Jung. Her er der plads til 200 siddende gæster.
  • Hertil kommer en række koncerter på Walthers Musikcafé, hvor der er plads til 50 siddende gæster.
  • På walthersmusikcafe.dk kan du se en oversigt over samtlige planlagte koncerter på Fælleden, Capri og Walthers Musikcafé

Dorthe og Lau prepper maden i Bar 8660

Koks i lokalplanen i industriområde: Kommunen giver sig selv dispensation

Julegaverne væltede ind i Hørning

Publiceret 13 November 2020 11:30