Anna Klahn fra Gl. Rye har succes med forfatter- og skrivekurser - og har bl.a. 15 lokale kursister. Foto: Sonne

Anna Klahn fra Gl. Rye har succes med forfatter- og skrivekurser - og har bl.a. 15 lokale kursister. Foto: Sonne

Slip de litterære heste løs

Anna Klahn underviser i skrivekunst i Hall of Drums i Gl. Rye

Af
Claus Sonne

SkrivSkrivSkriv.

Det lyder som en opfordring, og det er det sådan set også. Men det er også navnet på en hjemmeside, der præsenterer 31-årige Anna Klahn og hendes virke som underviser udi den ædle kunst at skrive - hvad enten det handler om et online skrivekursus, manuskriptrådgivning eller et forfatterkursus.

Anna Klahn er selv forfatter og har blandt andet modtaget Statens Kunstfonds arbejdslegat. Hun er også hjemvendt til Gl. Rye, hvor hun er vokset op, og lige nu har hun fornøjelsen af at undervise 15 lokale, og her tæller Ry også med, personer, der vil blive bedre til at skrive og/eller have en hånd til at genoptage skriveriet.

"Det er meget forskelligt, hvad mine kursister ønsker. Nogle vil skrive slægtens historie og gøre den mere interessant. Andre har skrevet, da de var yngre, og har nu familiemæssigt tid til at gå i gang igen," fortæller Anna Klahn over en kop kaffe i det kreative kontorfællesskab 'Transistor' i Gl. Rye.

Bygningen rummer også 'Hall of Drums', der er gået hen og blevet base for Annas undervisning.

"Jeg har været en del ude på biblioteker og andre offentlige bygninger og undervise, og jeg kom til at tænke på, hvad der skete, hvis jeg tog undervisningen hjem til mig selv. Det viste sig at være vildt hyggeligt med en helt anden stemning og atmosfære. Nu er der så 15 kursister, og så mange kan jeg ikke have hjemme, både pga. plads og coronarestriktioner, så nu er vi rykker ind i Hall of Drums i to opdelte hold. Og det kan, er jeg sikker på, i den grad også noget," smiler hun og tilføjer, at hun faktisk ikke var sikker på, hvordan den lokale interesse ville være for et skrivekursus hen over vinteren.

"Jeg lavede et Facebook-opslag for at lodde stemningen - og så gik det stærkt," konstaterer hun.

Læs og lær

Når Anna Klahn underviser, handler det ikke om at tygge sig gennem udvalgte tekster fra store forfattere. Hun insisterer nemlig på, at kursisterne involverer sig i hinandens tekster.

"Man lærer noget om sit eget arbejde ved at arbejde med andres. Og jeg lærer noget om mit eget arbejde af at læse kursisternes tekster. Mit fokus er på processen og ikke på produktet, og det er ikke mig, der dikterer, hvor kursisterne ender. Vi arbejder med, at de åbner sig, skriver og ser, hvor det bærer dem hen. Vi skal have sluppet de litterære heste løs," griner hun og tilføjer:

"Og det er så fedt at se, når en kursist 'ser lyset'.

Fakta

Anna Klahn

  • 31 år og forfatter. Bor i Gl. Rye.
  • Opvokset ved Gl.
  • Rye, har boet i Aarhus og Berlin.
  • Gift med Asmund, parret har tre børn.
  • Debuterede i 2015 med digtsamlingen “Fra den afdødes hus”.
  • Har optrådt i tidsskrifter i Danmark, Sverige, Norge og i det arabiske Kikah Magazine.
  • Modtog i 2017 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat.
  • Underviser i kreativ skrivning med en bred erfaring med både børn, unge og voksne til kurser og workshops.
  • Næste kursus starter 3. december, foregår hver anden torsdag, og der er stadig mulighed for at tilmelde sig på anna@skrivskrivskriv.dk - læse mere her: skrivskrivskriv.dk/frontpage/nyt

Publiceret 10 November 2020 18:00