Anders Nielsens mindesten skal ikke til Vestemølle, men skal blive i Svejstrup. Arkivfoto

Anders Nielsens mindesten skal ikke til Vestemølle, men skal blive i Svejstrup. Arkivfoto

Sidste punktum (måske) sat:

Omstridt mindesten skal blive stående

Endnu engang skabte Anders Nielsens mindesten heftig debat

Af
Claus Sonne

Borgerkrig. Fake news. Angreb under lavmålet. Mangel på ilt til hjernen. Skinger samtaleform.

Ovenstående er blot nogle af de ord, der under onsdagens byrådsmøde blev sat på debatten om flytningen af Anders Nielsens mindesten fra Svejstrup og til Vestermølle. En debat, der endte med et klart ja til at lade stenen stå, hvor den er.

Da Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget (KSB) senest behandlede stenen, endte det med en 5-1 sejr til at lade stenen blive stående, mens det i Økonomiudvalget endte 4-4. I begge tilfælde valgte SF at udlade at stemme. I byrådssalen udgjorde Venstre, minus Jens Szabo og Birte M. Andersen, Peter Kjær (Ø), Thomas Cordtz (C) samt Radikales Anne Heeager og Tage Nielsen 10 stemmer for en flytning. Socialdemokratiet, Alternativet, Venstres Jens Szabo og Birte M. Andersen og DF stemte for at lade stenen stå, mens SF igen stemte blankt.

Inden afstemningen var der en lang debat, der til tider tangerede en historietime, og hvor den gode Anders Nielsen i den grad blev skamrost af Bent M. Jacobsen (V), der påpegede, at Nielsens betydning for andelsbevægelsen passer perfekt til det arbejde, der foregår på Vestermølle.

Vi ser en skinger samtaleform i byrådssalen – og folk der smider røret på i midt i en telefonsamtale. Beslutninger truffet på følelser er sjældent rationelle

Tage Nielsen, der sluttede debatten med at skælde Birte M. Andersen ud for ikke at tale sandt om de juridiske aspekter vdedrørende flytningen af stenen, kæmpede med næb og kløer for at få stenen flyttet.

"Radikale vil flytte stenen, fordi vi synes, historien ikke bliver fortalt godt nok nu. Og Anders Nielsen havde enorm betydning for vores samfund. Hans historie fortælles allerede på Vestermølle, selv om formidlingen godt kan forbedres. Vi har en enestående mulighed på Vestermølle i samarbejde med Arbejdermuseet i København og Industrimuseet i Horsens, og finansiering og faciliteter er på plads. En flytning vil være med til at trække turister til Skanderborg," lød det fra Tage Nielsen.

Kai Høstrup (S), der er medlem af KSB, konstaterede, at man i udvalget er kørt godt og grundigt rundt i manegen.

Dårligt belyst sag

"Sagen er ikke ret godt belyst," konstaterede Høstrup og blev bakket op af John Haarup Laursen (DF).

"Det, vi hører i dag, er meget kendetegnende for sagen, og jeg er enig i, at vi er blevet kørt rundt i manegen. Sagen har skabt en dårlig stemning i Byrådet og i lokalsamfundet," sagde John Haarup Laursen og begrundede DF's nej til en flytning med, at det er vigtigt, at Skanderborg Kommune har steder i det åbne landskab, hvor man kan opleve steder, hvor man kan møde historien.

Martin Frausing Poulsen (DF) talte om mange følelser og mangel på ilt til hjernen.

"Sagen indeholder ikke elementer, der gør, at vi kan svinge os så højt op. Vi ser en skinger samtaleform i byrådssalen – og folk der smider røret på i midt i en telefonsamtale. Beslutninger truffet på følelser er sjældent rationelle. I DF har vi respekt for de tanker, der har været i forhold til placeringen af mindestene. Respekt for historien," sagde han.

Thomas Cordtz (C) mente, at politikerne selv har bidraget til forvirringen i form af mange udmeldinger og en mudret debat. Han mener dog, at Vestermølle er et godt bud for placeringen af mindestenen.

"Historiske ting kan godt flyttes. Tag bare Grauballemanden, vikingen fra Fregerslev og fundene i Alken Enge," sagde Thomas Cordtz.

Publiceret 29 October 2020 11:30