I den gamle frisørsalon bliver der nu produceret tøj af sengetøj. Stine Højland har sine egne mønstre på papir, så hendes kursister kan skabe overdele og bukser. Foto: Michael Wulff

I den gamle frisørsalon bliver der nu produceret tøj af sengetøj. Stine Højland har sine egne mønstre på papir, så hendes kursister kan skabe overdele og bukser. Foto: Michael Wulff

Sengetøjet får ATTER en chance

Stine Højland har forladt lærergerningen i folkeskolen og har fået vind i sejlene med sin systue og sykurser

Af
Michael Wulff

SKANDERBORG Hvor mange sæt sengetøj har du liggende i skabet? Måske ligger der en helt ny garderobe gemt der, mener den tidligere håndarbejdslærer i folkeskolen, Stine Højland.

Hun har siden 2014 boet med sin familie i et hus på Banegårdsvej i Skanderborg og er netop 1. oktober i år gået all in på idéen om at sy tøj af sengetøj.

"Det er jo den gamle frisørsalon, vi sidder i," siger Stine, da vi mødes i det, der nu er systue på fuld kraft. ATTER hedder hendes virksomhed.

"Fordi der er noget, vi atter får brug for igen."

En fri tilgang

Hun har også udvidet med et hav af sykurser landet over, kurser, som er blevet meget populære.

"Jeg har jo en fri og eksperimenterende tilgang til det at sy. Det gør det sjovt for mig selv, og så oplever jeg, at det virker inspirerende på andre."

Sengetøj er sejt

Stine Højland vil gerne lære fra sig, lære sine kursister at sy på en anden måde, end man gjorde tidligere. Og materialet kommer lige fra sengetøjsskuffen.

"Sengetøj har jo alverdens mønstre og farver. Og mange af os har sengetøj liggende, som vi aldrig bruger. Du skifter jo normalt med to sæt sengetøj, men i bunden af skabet ligger så det, vi skal have syet om til en trøje, en cardigan, kjole eller en lang kimono," siger Stine med en glød i stemmen.

"Du ved, hvad du får med sengetøj. Det har været vasket et utal af gange, det holder farven, det er tilgængeligt og billigt og en total udnyttelse af vores ressourcer," forklarer hun.

Systuen kom snigende

Derfor kører Stine landet rundt og underviser, fx på efterskoler, i genbrugsmiljøer og i private hjem, hvor der selvfølgelig bliver taget højde for alle coronaregler.

"Mine kursister fortæller bagefter, at det er så befriende, at der ikke skal måles så nøjagtigt og klippes præcist, som vi tidligere gjorde."

"Den her systue har sneget sig lige så stille ind i mit liv. Jeg har ikke haft en symaskine stående fremme hele livet, men da jeg gik på barsel med Ane i 2018 og forlod folkeskolen, indrettede jeg det her. Men jeg kunne jo kun sy, når hun tog en lur – eller når de store drenge var gået i seng om aftenen."

Du kan blandt andet finde Stine Højland på instagram under atter.wearyourlinnen

Publiceret 27 October 2020 11:30