Kampagneplakaten vil blive sat op på udvalgte offentlige parkeringspladser og på parkeringspladsen ved Jysk i Skanderborg og Rema 1000 i Skanderborg og i Stilling. Pressefoto

Kampagneplakaten vil blive sat op på udvalgte offentlige parkeringspladser og på parkeringspladsen ved Jysk i Skanderborg og Rema 1000 i Skanderborg og i Stilling. Pressefoto

Sydøstjyllands politikreds: 2.444 sigtelser for håndholdt mobil

Skanderborg kommune sætter sammen med Rådet for Sikker Trafik fokus på problemet med at tale i håndholdt mobil bag rattet

Skanderborg De fleste trafikanter ved godt, at håndholdt mobil og bilkørsel både er forbudt og farligt. Og holdningen er da heller ikke til at tage fejl af. I en undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, tager otte ud af ti danskere klar afstand fra den risikable handling.

Alligevel har politiet i hele landet sigtet knap 20.500 personer for brug af håndholdt mobil i løbet af årets første ti måneder. De 2.444 af dem er blevet stoppet og sigtet i Sydøstjyllands politikreds, viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

"Når vi ser på tallene for forseelser med håndholdt mobil i trafikken i vores politikreds, så ligger vi desværre for højt. Selv en enkelt sigtelse vil dog være én for mange. Vi ved, at uopmærksomhed er en medvirkende faktor i mere end hver anden dødsulykke, så når mobilen stjæler fokus fra trafikken, er det simpelthen for farligt. Læg mobilen - og helst i bagagerummet, hvis man har svært ved at modstå fristelsen fra en notifikation," siger Jens Peter Langballe Sørensen, leder af Vej & Trafik i Skanderborg Kommune, i en pressemeddelelse.

Han forklarer videre, at Skanderborg Kommune sætter særligt fokus på problemet i ugerne 44-46. Det sker med kampagnen 'Læg mobilen - så er du lægger', som gennemføres i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension. Også politiet bakker op ved at gennemføre en uges opmærksomhedskontrol i trafikken fra den 16.-22. november.

Hvor langt kører du i blinde, hvis du kigger væk i 4 sekunder. Kilde: Rådet for sikker trafik

Hvor langt kører du i blinde, hvis du kigger væk i 4 sekunder. Kilde: Rådet for sikker trafik

Kom sikkert hjem

I over halvdelen af dødsulykkerne på vejene er der uopmærksomhed eller manglende orientering involveret, viser tal fra Vejdirektoratet.

55 kommuner er med i den landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik, kommunerne i Danmark og Forsikring & Pension. Kampagnen har til formål at sikre, at færre kommer galt afsted i trafikken på grund af uopmærksomhed.

Som noget nyt har COOP, Rema 1000 og Jysk givet lov til, at kommunerne må sætte kampagneplakater op på 650 parkeringspladser, der er tilknyttet de tre butikskæder rundt om i landet. På den måde vil tusindvis af kunder også blive mindet om, at de bør lægge mobilen væk og have fokus på trafikken, når de er færdige med indkøbsturen og skal videre.

"Når ulykkerne sker, så virker det fuldstændig meningsløst, at det måske var en helt ligegyldig besked på mobilen, der var skyld i, at det gik galt. For at undgå det, opfordrer vi til, at man lægger mobilen helt væk, allerede når man sætter sig ind i bilen. Især hvis man ved, at man har svært ved at lade mobilen være, hvis den begynder at brumme eller bippe," siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I Skanderborg Kommune vil man kunne se kampagnen på udvalgte offentlige parkeringsplaser og på parkeringspladsen ved Jysk i Skanderborg og Rema 1000 i Skanderborg og i Stilling.

‌ ‌ ‌ ‌ gs

Fakta

Antal klip uddelt til trafikanter af politiet for brug af håndholdt mobil fra 1/1-1/10 2020:

 • 1. Nordjylland: 2.047
 • 2. Østjylland: 2.099
 • 3. Midt- og Vestjylland: 2.052
 • 4. Sydøstjylland: 2.444
 • 5. Syd- og Sønderjylland: 1.344
 • 6. Fyn: 1.213
 • 7. Sydsjælland og Lolland-Falster: 830
 • 8. Midt- og Vestsjælland: 1.395
 • 9. Nordsjælland: 914
 • 10. Københavns Vestegn: 1.744
 • 11. København: 4.371
 • 12. Bornholm: 44
 • Total: 20.497‌

Publiceret 26 October 2020 15:00