Anton Vind sidder i bestyrelsen i foreningen Musikværket Ry. Foto: Per Bille

Anton Vind sidder i bestyrelsen i foreningen Musikværket Ry. Foto: Per Bille

Ildsjæle tænder Gnisten i Ry

Foreningen Musikværket Ry er i gang med at forvandle det gamle varmeværk på Møllevej til byens nye musik- og kultursted, som skal være for alle generationer

Da foreningen Musikværket Ry opstod i efteråret 2019, lagde initiativtagerne stor vægt på at inddrage byens unge i arbejde for at skabe et levende musikmiljø i byen.

På den stiftende generalforsamling meldte den dengang 17-årige Anton Vind sig som kandidat til bestyrelsen og blev valgt ind.

"Det er dejligt, at man ikke er dømt ude, bare fordi man er ung. Jeg tror på, jeg kan bidrage med nogle andre synsvinkler og være med til at skabe noget nyt, så vi ikke bare laver det samme, som er set mange gange før," siger Anton Vind.

Han har også en anden åbenlys kvalifikation for et bestyrelsesmedlem i en forening, der skal medvirke til at fremme musiklivet. Han spiller musik.

"Jeg gik på Gudenåskolen, og helt fra 0. klasse gik jeg på RAM – Rys Alternative Musikskole," fortæller Anton Vind, der i dag går i 1. G på Aarhus Katedralskole.

Klaveret er hans hovedinstrument, men han spiller også harmonika og flere andre instrumenter.

For hele byen

Tidligere på året fik Musikværket Ry en mulighed, som de fleste musikforeninger kun kan drømme om, når de er få måneder gamle. Den nye ejer af varmeværket så en mulighed for, at bygningen kunne blive en god ramme for et spillested, og han henvendte sig derfor til Musikværket Ry.

Siden har ejeren sammen med medlemmer af Musikværket Ry og andre frivillige fra byen knoklet for at forvandle en historiske, røde murstensbygning til et musik- og kulturhus, som hurtigt fik navnet Gnisten, fordi den oprindeligt er opført som elværk.

"Gnisten er et helt fantastisk sted, hvor der virkelig er mulighed for at lave et samlingssted for hele byen. Gnisten skal være for alle, der har lyst og mulighed," siger Anton Vind.

Kan lokke de unge

Musikværket Ry vil gerne inddrage de unge, både i foreningen og i miljøet omkring Gnisten, selvom det kan blive en udfordring.

"Det er svært at holde på de unge i en by som Ry. De fleste flytter på et tidspunkt fra byen for at studere. Derfor er det vigtigt, at vi får et ungdomsudvalg, så vi løbende kan få nye ind, og hvor der hele tiden bliver givet erfaringer videre, når nogle forlader byen."

Folk kommer, hvis stedet er godt nok. Man kan sagtens forestille sig, at unge fra Ry, der er kommet på Gnisten, tager deres venner fra Aarhus med til koncert i Ry, fordi Gnisten er et specielt sted

Hvis det lykkes, tror Anton Vind til gengæld, at Gnisten kan være med til at få de unge til at komme hjem til Ry og måske tage nogle af de nye venner fra studiebyerne med.

"Folk kommer, hvis stedet er godt nok. Man kan sagtens forestille sig, at unge fra Ry, der er kommet på Gnisten, tager deres venner fra Aarhus med til koncert i Ry, fordi Gnisten er et specielt sted," siger Anton Vind.

Ry City har valgt at give overskuddet fra kampagnen ”Kunsten at handle i Ry” til Musikværket Ry og Gnisten, fordi foreningen har fokus på at gøre noget for ungdommen i byen.

"Det er helt vildt, at overskuddet går til os. Vi vil sørge for at bruge pengene bedst muligt til gavn for de unge og til gavn for Ry," siger Anton Vind.

Publiceret 23 October 2020 11:30