Video:

Fædre tog alene i vildmarken med børnene

Danskerne har for alvor opdaget glæderne ved at holde ferie i deres eget land - i efterårsferien blev Gudenåen sejlet tynd

Af
Michael Wulff

"Vil I fortælle, hvem I er, og hvor I kommer fra," lyder det i den klare morgenluft til en flok fædre og deres børn. Vi er ved Mossø, nærmere bestemt det naturskønne område på Klostermølle i Skanderborg Kommune.

"Vi kommer fra København," lyder det fra én, som straks bliver korrekset af sønnen:

"Nej, far, vi kommer da fra Birkerød."

"Ja ok, men den er der ikke så mange som kender herovre," siger faren.

"Herovre kalder vi det bare Sjælland!" lyder det fra en far med en jysk baggrund. Alle griner.

Samarbejde

Humøret er højt forud for den to-dages oplevelsestur ’Med far alene i vildmarken,’ som Natur & Ungdom i samarbejde med ’Bevæg dig for livet – kano og kajak’ samt Forum For Mænds Sundhed, projekt "Med Far i Naturen" står bag. Et samarbejde, der ser dagens lys for første gang, men ikke sidste, hvis man skal dømme efter stemningen.

Målet er klart: Fædrene og deres børn skal have styrket deres relation samtidig med, at kendskabet til - og oplevelsen i naturen stimuleres.

En bil stopper og bagagen tømmes ud af en mor, der siger farvel til mand og søn.

"Det er helt perfekt, det her. Så kan Kasper få noget god kvalitetstid sammen med Walentin," siger hustru og mor Camilla.

Kvalitetstid

Hun kommer ikke til at kede sig, for på bagsædet gemmer Vilja på 10 måneder sig.

"Hende tager jeg med hjem til Kolding igen. Så får vi også noget kvalitet sammen," siger Camilla, der som barn selv var medlem af Natur & Ungdom og gennem et opslag på facebook har opdaget vildmarksturen

Kort inden klokken 9 denne morgen kommer en far gående på vejen ned mod Klostermølle. Han bærer et par store tasker og holder den treårige søn Elias i hånden.

Pose med godter

Far, Tue Strøm, og sønnike kommer fra Nørresundby.

"Det var min svigerinde, der læser til kulturformidler, havde set linket til denne tur og sendt det til os. Men først tænkte jeg, at Elias var for lille. Det kunne godt blive et par lange dage, men så meldte jeg os til. Så jeg har pakket teltet og en pose med godbidder, så han kan lokkes til lidt af hvert."

Sikkerheden i top

Flere har allerede sat deres telte op, inden Thomas Holgaard fra Natur & Ungdom byder velkommen og giver instrukser. Første punkt på dagens program er kanosejlads fra Voervadsbro Teltplads to-tre kilometer væk og så med strømmen op ad Gudenåen tilbage til Klostermølle, hvor der skal laves bål, snittes i pinde, læres om førstehjælp og sove i telt. Det er første gang for flere af de yngste, som er ned til tre år. De ældste børn er 10.

"På knæ i kanoen"

Kanoerne bliver transporteret på trailere og sat i vandet, mens alle ifører sig redningsveste.

Bjørn Thomsen er konsulent og ekspert i kanosejlads. Han og Thomas Holgaard overlader intet til tilfældighederne, men giver udførlige sikkerhedsinstrukser forud for sejladsen.

"I en kano foregår alt på knæ," lyder et af de helt gode råd.

Stille glider kanoerne i to grupper afsted med strømmen.

Bjørn Thomsen løfter også lige sløret for, at der formentlig kommer en udgave næste år som hedder ’Med mor alene i vildmarken’.

Publiceret 22 October 2020 18:30