Arkitektfirmaet Labland kalder debatten om udviklingen af Himmelbjerget for ubehagelig. Foto: Michael Wulff

Arkitektfirmaet Labland kalder debatten om udviklingen af Himmelbjerget for ubehagelig. Foto: Michael Wulff

Labland om Himmelbjerget: Vigtigt at bjerget når himlen

Firmaet bag udviklingsplanen for Himmelbjerget opfordrer til en mere saglig debat om bjerget

Af
Claus Sonne

Himmelbjerget Arkitektfirmaet Labland, der har base i Aarhus, udarbejdede i 2017/18 i samarbejde med Skanderborg Kommune med flere en udviklingsplan for Himmelbjerget. Og da den blev lanceret, brød et lokalt Helvede løs.

I et indlæg i Aarhus Stiftstidende fortæller Jens Rex, arkitekt og kreativ leder, og Line Toft, arkitekt og partner, fra Labland om deres oplevelse af den debat, udviklingsplanen udløste.

"Midt i en ellers af Skanderborg Kommune ambitiøs proces blev det hele kortsluttet. Ja, vi tør næsten ikke skrive af en gal mands værk. Hvordan kunne noget så ambitiøst ende med at handle om manden og høtyvene? Opstået er en facebookgruppe, som i skrivende stund har 1.300 følgere, eller kalder man det fans, i et forum præget af følelsesmæssig brok og selvbestaltede eksperter," skriver Jens Rex og Line Toft i avisen.

Line Toft understreger over for UgeBladet, at hun ikke har fortrudt, at Labland sagde ja til opgaven. Hun glæder sig over, at flere af de 'greb og planer', Labland lancerede, er med i det forståelsespapir, der nu arbejdes videre med.

Hun understreger, at strategi- og udviklingsplanen blev udarbejdet som et dialogværktøj til fortsat dialog. En udviklingsplan skal sætte rammerne et videre arbejde, herunder konkrete designs af ankomster, stier og nye oplevelser.

"Men man kan jo altid vælge at misforstå planen for at fremme sine egne synspunkter og interesser," konstaterer Line Toft og glæder sig i øvrigt over, at RealDania er gået ind i projektet i håbet om en national inddragelsesproces.

"Vores indlæg i Stiftstidende handler om, at vi finder det vigtigt, at der banes en farbar vej fremover for udviklingsplanen for Himmelbjerget. Så det sikres, at det kæmpe potentiale, stedet har, kommer til sin ret. At historierne bliver fortalt, at tilgangen sikres. Vi ønsker, at nogle tager projektet op i en flyvehøjde, som når himlen," forklarer Line Toft og tilføjer:

"Jeg er klar over, at der er store følelser involveret i et sted som Himmelbjerget, akkurat som tilfældet er med andre seværdigheder rundt i hele Danmark, men vi er nødt til at tage snakkene om udviklingen af steder som Himmelbjerget i en ordentlig tone og med en nuanceret tilgang, hvor tingene bliver belyst fra flere sider. Den angrebsretorik, vi har været vidne til, har været meget ubehagelig, og jeg håber ikke, at sådan en fremgangsmåde skal være med til at forme vores samfund og steder fremover."

Publiceret 16 October 2020 19:00