Hun er efter den positive modtagelse af ’Pigen i kælderen’ gået i gang med nummer to.

Hun er efter den positive modtagelse af ’Pigen i kælderen’ gået i gang med nummer to. "Og den næste bog kan måske godt rumme en person med kræft, hvem ved," siger den nybagte forfatter. Foto: Michael Wulff

Forfatterdebutant:

Rikke har haft kræft og krimi tæt på

Til daglig er hun leder i SuperBrugsen, men i fritiden skriver hun krimi-bøger

Af
Michael Wulff

forfatter På en villavej i det rolige Stilling nær Skanderborg bor Rikke Strand med sin familie, manden Frank og de to voksne, men hjemmeboende børn, Thea og Patrick på 19 og 20 år.

Rikke Strand har lige gennemlevet to store hændelser i sit liv: Et veloverstået brystkræftforløb samt udgivelse af sin første krimi ’Pigen i kælderen,’ en barsk sag, som rummer hævnmotiver, flere mord og et kig ind i politiets efterforskning. Den er ikke for sarte sjæle.

"Den bog er blevet taget rigtig godt imod," siger Rikke Strand, da vi mødes over en kop kaffe ved det spisebord, hvor hun skriver i ledige stunder.

Krimi for sjov

For Rikke Strand er også delikatesseleder hos SuperBrugsen i Lystrup.

"Lige nu er der 19, som lytter til bogen på Mofibo, kan jeg se," siger hun og viser mig mobilen.

"Skriveriet var i starten kun for sjov. Jeg skrev i weekender og på min ugentlige fridag, for jeg har brug for ro, når jeg skal skrive. Jeg kan ikke bare bruge halvanden time, men skal have plads til at læse det, jeg har skrevet, igennem."

Hun nåede at skrive 100 bogsider, inden hendes liv tog en ny og voldsom drejning.

Sendt på sygehuset

I slutningen af oktober 2019 opdagede Rikke Strand en knude under det ene bryst.

"Jeg gik til lægen, men jeg er altid optimistisk, så jeg tænkte, ah, det er nok ikke noget."

Lægen sendte hende straks videre til kræftprogrammet, som omfatter hurtig indkaldelse til sygehuset.

"Men vi havde bestilt en ferie til Cypern, mig og Frank, i samme uge, så jeg fik udsættelse og var egentlig ikke nervøs under ferien."

Der gik mange tanker gennem hovedet på mig på vejen hjem: Hvordan skal familien have det at vide, hvordan bliver jeg rask, hvad med behandlingen og mit arbejde, som er meget vigtigt for mig

Svært at få svaret

Resultatet af de videre undersøgelser fortalte, at Rikke havde kræft. Det svar fik hun en dag, hvor hun alene var taget afsted.

"Frank tilbød at køre med, men jeg mente jo, at det ikke var noget. Da jeg så stod med svaret, kunne jeg godt have brugt ham. Der gik mange tanker gennem hovedet på mig på vejen hjem: Hvordan skal familien have det at vide, hvordan bliver jeg rask, hvad med behandlingen og mit arbejde, som er meget vigtigt for mig," siger Rikke. Hun samlede sine børn og mand omkring spisebordet den eftermiddag og fik snakket tingene igennem.

"Jeg var fortsat positiv og optimistisk. Det smittede af på børnene."

Hun ville gerne have fortsat med at arbejde, men kemobehandlingen tog kræfterne og immunforsvaret fra hende. I marts kom corona-pandemien oveni.

"Og så var der ingen tvivl. Jeg var nødt til at blive hjemme fra mit arbejde, ja, jeg kunne ikke engang gå ud og handle her i Stilling."

Forlaget sagde okay

Nu blev der pludselig meget god tid til at skrive.

"De 100 sider, jeg havde skrevet, kiggede jeg på igen, skrev dem om og sendte det så ind til Forlaget Forfatterskabet."

Rikke Strand fik en foreløbig vurdering, som sagde, at den bog kunne hun godt skrive færdig, så ville forlaget udgive den.

Rikke Strand indrettede sin dag hjemme med at sove så længe, hun havde brug for.

"Når jeg stod op, tog jeg stilling til, hvordan jeg havde det og tænkte så: I dag kan jeg godt skrive, tændte computeren og satte kaffe over."

Publiceret 13 October 2020 19:30