Søbadet vil, når det til maj næste år er klar til indvielse, have to bassiner, udspring, omklædning, toiletter, sauna multirum og kajakdepot. Foto: Per Bille

Søbadet vil, når det til maj næste år er klar til indvielse, have to bassiner, udspring, omklædning, toiletter, sauna multirum og kajakdepot. Foto: Per Bille

Søbadet 'søsat' med 15 dunk og en klapsalve

Borgmester Frands Fischer fik æren af at hamre en af de første betonpæle i søbunden med gigantisk lufthammer

Af
Grethe Bo Madsen

Søbadet i Skanderborg kom fredag 50 centimeter tættere på, da borgmester Frands Fischer officielt tog det første "spadestik" til projektet, der forventes klar til første dukkert til maj næste år.

Se billederne fra "første spadestik" her:

I strålende efterårssolskin og med de Corona-korrekte max. 50 gæster spredt på søbredden foran Kulturhuset fik borgmesteren æren af at hamre en af de første betonpæle et godt stykke længere ned i søbunden som markering af, at etableringen af Søbadet nu endelig er godt undervejs.

"Skanderborg Sø er et ikke bare en smuk baggrund for Skanderborg. Søen er blevet brugt aktivt, siden de første mennesker slog sig ned her. I 1903 åbnede Skanderborgs Kommunale Søbadeanstalt tæt ved det nuværende Capri. Ifølge Skanderborg Historiske Arkiv blev der solgt billetter til ikke færre end 3.800 damer og 1.930 herrer det først år. Skanderborgs nye kommunale badeanstalt blev opført i 1932 i Dyrehaven," fortalte Frands Fischer i sin tale.

"I arkivet står der: "Med springbro, vipper og telefon var det nye søbad en stor forbedring." Hvordan mon datidens søbadere med hvid badehætte og brunt korkbælte ville reagere på det nye søbad? Der bliver ingen telefonboks. "Til gengæld bliver der to bassiner, udspringsplatform, solterrasser, sauna, multirum, kajak-faciliteter og kajplads for Dagmar. Skanderborg har en vision om at mennesker møder mennesker. Søbadet bliver et unikt mødested for alle. Lige i hjertet af byen. Lige ved et levende kulturhus. Lige midt i mulighederne. Her bliver en særlig synergi mellem kultur- og fritidslivet – året rundt," konstaterede borgmesteren.

Næstformand for Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, Birte M. Andersen understregede i sin tale, at Søbadet er helt i tråd med 'Heslig Smuk', det Ole Lund Kirkegåaard-inspirerede navn for udviklingen af Skanderborg midtby. Af den fremgår det, at Byparken gøres mere tilgængelig og anvendelig og at der skal etableres flere oplevelser og overraskelser i parken og ved søen.

"Ideen om et nyt Søbad blev født i byrådet i 2011 og efter en lang proces, er vi nu i gang. Etableringen af et permanent søbad i Byparken vil tilføre parken mere liv hen over året. Søbadet etableres i forlængelse af Kulturhuset, så badet skaber et Søtorv ud for Kulturhuset. En sammentænkning af kulturhus og torv skaber både funktionelle fordele og visuelle effekter. Endelig er vi stand til at omsætte visionerne for byudviklingen til virkelighed. Nu går vi fra drømme til handling, og kan med stor glæde se frem til en fantastisk indvielse af et spændende flerfunktionelt søbad næste sommer."

fakta

Søbadet

  • Samlet areal på søbad: 1.500 kvm., heraf bygningsareal på 171 kvm. og overdækket areal på 53 kvm.
  • Totalentreprise: MT Højgaard A/S, Arkitekt: Spektrum Arkitekter ApS
  • Lokale og Anlægsfonden og Realdania støtter med i alt 12,5 mio kr. ud af en samlet projektsum på 28 mio. kr. for renovering- og udvidelse af Kulturhuset samt etablering af Søbadet og Kulturløberen.

Publiceret 13 October 2020 11:30