Kjelds Cykler i Adelgade i Skanderborg brændte mandag 6. april. Adskillige udrykningskøretøjer deltog i slukningsarbejdet. Foto: Øxenholt Foto

Kjelds Cykler i Adelgade i Skanderborg brændte mandag 6. april. Adskillige udrykningskøretøjer deltog i slukningsarbejdet. Foto: Øxenholt Foto

Et cykeleventyr slutter efter knap 50 år

Cykelhandler Kjeld Jensen har været nødsaget til at stoppe som selvstændig erhvervsdrivende efter en brand i april

skanderborg En svær beslutning er nu truffet. Kjeld Jensen har solgt alle sine cykler til Henry Bonnet, som fremadrettet vil sælge ud fra butikslokalet på Allén.

Da Kjeld som ung mand var uddannet automekaniker hos A. Purup i Skanderborg, stod det ikke skrevet i stjernerne, at han skulle overtage sin fars (Christian Jensens) cykelforretning, men også i 1971 ramte uheldet familien.

Christian Jensens pludselige druknedød betød, at familien ikke alene stod med sorgen over tabet, men også med beslutningen om forretningens skæbne. Pilen pegede hurtigt på Kjeld, og med familiens opbakning overtog han forretningen. Kjeld blev den yngste cykelhandler i Danmark, og et langt cykeleventyr så sin indledning.

Skiftet skulle vise sig at være en god ide. Kjeld havde ikke kun flair for bilmotorer, men også for salg og reparation af cykler og allerede i 1976 var det daværende butikslokale for lille.

Vilkårene var uden tvivl svære i 1970’erne, men Kjeld lod sig ikke begrænse af tidens økonomiske krise samt udsigt til banklån på 20 procent. Byens gamle hotel på Adelgade 56 blev købt, renoveret og med hårdt arbejde forvandlet til den cykelforretningen, som vi kender i dag.

Cykling i 70'erne

De fleste kriser fører også noget godt med sig. Med de bilfrie søndage i 70'erne måtte mange danskere på cyklerne. Det gjaldt også Skanderborgenserne, og Kjeld stod med de nye rammer klar med servicering og salg.

Fremgangen fortsatte gennem 80'erne, hvor cyklen ikke længere blot var et transportmiddel, men i højere grad et unikt produkt hvad såvel farve, form som funktion angår.

Det har gennem årene ikke alene drejet sig om cykler, men også plæneklippere, motorsave og motoriserede køretøjer. Kjelds interesse for motorer har altid været stor, og han har solgt og repareret et hav af knallerter og scootere. Det er et område, der har gennemgået en stor udvikling, og da Kjeld har været med hele vejen, er han også kendt for at have reservedele til mange af de gamle klassikere.

Et cykeleventyr på knap 50 år har ikke bare været et arbejde, men i højere grad en livsstil for Kjeld. Der er aldrig blevet talt timer, butikken har været åben seks dagen om ugen og ringede kunderne en søndag, var der oftest hjælp at hente. Sammenlagt er der afholdt mindre end 10 ugers ferie og først i de senere år er fx påskelørdag blevet en lukkedag.

Cykeleventyret havde fortjent en bedre slutning end en brand, og efter nogle hårde måneder men mange overvejelser, har Kjeld fundet den rette slutning. Cyklerne har fået ny ejer. Kjeld begyndte som den yngste cykelhandler og takker nu af efter 49 år som den ældste erhvervsdrivende på Adelgade.

mj

Publiceret 12 October 2020 11:30