De mange børn i Skanderborg Kommune udfordrer pladsanvisningen.

De mange børn i Skanderborg Kommune udfordrer pladsanvisningen. Arkivfoto

Presset pladsanvisning: Vi får altså også ros...

Mange børn i det kommunale presser den kommunale pladsanvisning - og skuffer forældre

Af
Claus Sonne

"Jeg kan sagtens forstå, at der er frustrerede forældre derud, men vi har jo desværre kun et begrænset antal pladser i hvert tilbud."

Ordene kommer fra Charlotte Styver, chef for dagtilbudsområdet, og dermed pladsanvisningen, i Skanderborg Kommune, som UgeBladet har taget fat i efter flere henvendelser fra frustrerede forældre, der ikke kan få passet deres børn tæt på hjemmet.

Charlotte Styver kan fortælle om en speciel situation lige nu. Normalt vil en skolestart give luft i antallet af børnehavepladser i institutionerne, men dette har vi ikke oplevet på samme måde i år.

"Vi må konstatere, at der er kommet flere børn til, end vi kan rumme i de eksisterende pladser. Derfor skaber vi nye pladser. Konkret betyder det, at cirka 10 børn i gruppen 0-3 år har fået en plads, der ligger uden for deres distrikt," fortæller Charlotte Styver og understreger, at målet er at placere børn i et pasningstilbud i deres nærmiljø, hvilket er lig med det skoledistrikt, barnet tilhører.

Selvfølgelig møder vi utilfredse forældre. Men vi får altså også ros

"Når det ikke er muligt, kigger vi på tilbud i det skoledistrikt, der grænser op til ens eget distrikt. Og ja, det kan betyde, at med bopæl i fx Virring kan få anvist en plads i Hylke. Eller at børn fra Stilling eller Stjær kan få pladser i Hørning," forklarer Charlotte Styver, der er chef for en pladsanvisning med fire ansatte.

Oplever du forældre, der er urealistiske i deres forventninger til pasning?

"Jeg vil måske hellere tale om forældre med en meget optimistisk tilgang. Jeg forstår udmærket, at det virker mærkeligt, at man ikke kan få passet sit barn i en institution, der ligger lige rundt om hjørnet i forhold til ens bopæl, men sådan er virkeligheden desværre. En ting er, at der er en mulighed tæt på, noget helt andet er, om der er plads, og om den plads så går til ens barn, eller om der er andre foran på ventelisten," siger Charlotte Styver.

Hun glæder sig over en række tiltag, der giver flere pladser i bl.a. Bjedstrup, Galten og Ry.

"Her kan vi lave nogle hurtige løsninger, der skaber pladser. Vi er desuden hele tiden på jagt efter dagplejere," lyder det.

Med i regnestykket skal, at cirka 100 børn i kommunen i løbet af 2020 passes hjemme med kommunalt tilskud.

"Og det er vi meget glade for," understreger Charlotte Styver.

Hvad tænker du om den massive tilflytning til kommunen?

"Det er klart, at det øger efterspørgslen på pladser. Derfor er vi i tæt dialog med politikerne i forhold til konsekvenserne for netop vores område," siger Charlotte Styver og tilføjer:

"Selvfølgelig møder vi utilfredse forældre. Men vi får altså også ros."

Publiceret 09 October 2020 16:00