Venstre presser på for en udvikling af Gl. Rye (foto) og Tebstrup. Arkivfoto: Michael Wulff

Venstre presser på for en udvikling af Gl. Rye (foto) og Tebstrup. Arkivfoto: Michael Wulff

Ny kommuneplan på vej:

Den er vigtigere end du tror

Byrødderne har godkendt rammerne for en ny kommuneplan

Af
Claus Sonne

Politik Inden udgangen af 2021 skal Skanderborg Kommune have revideret sin kommuneplan, hvilket skal ske hver 4. år. Og selv om en kommuneplan måske ikke lyder specielt sexet, så er den uhyre vigtig for os alle. Planen bliver nemlig rettesnor for kommunens fysiske udvikling, fx hvor højt,hvordan og ikke mindst hvor der må bygges.

På sidste uges byrådsmøde skulle byrødderne godkende det kommissorium, der skal arbejdes efter i forhold til revideringen af planen. Altså selve rammen for planen. Og det blev til ja med stemmerne 27-2.

Alligevel kunne flere af byrødderne ikke dy sig for at blive meget detaljerede. Fx udtrykte Anders Rosenstand Laugesen (V) på vegne af sit parti 'en vis frustration' i V-gruppen over, at processerne om Gl. Rye og Tebstrup har kørt for længe.

Det er et kardinalpunkt i de videre forhandlinger, at vi lykkes med det her. Lad os sørge for, at det er os politikere og ikke en eller anden grundvandsafdeling, der styrer, hvordan vi skal udvikle vores kommunen," sagde Laugesen, der ønskede fokus på, hvem der bremser processen med udviklingen af Tebstrup og Gl. Rye.

Apropos grundvand, så pegede Anne Heeager (R) på, at der findes områder i kommunen, hvor der ikke kan byudvikles mere, når det handler om drikkevand.

"Radikale vil gerne udvikling på landet, men der er også natur, der skal tages hensyn til. Og når vi har byfortættet i byerne, har vi sparet på naturen," sagde Anne Heeager.

Claus Leick (SF) pegede på, at det er vigtigt at tage stilling til, hvor i kommunen, der skal vækstes.

"Den vækst i kommunen, vi ikke kan standse, hvor skal vi placere den? Det er måske ikke helt urealistisk at tage et helt nyt område i kommunen i brug. Ellers kan det blive svært at få plads," lød det fra Leick.

Peter Kjær (EL) gik på talerstolen for at minde om, at Kommuneplan 2021 ikke kun skal handle om teknik og praktik.

"Vi vil være en bæredygtig kommune med et cirkulær økonomi, og det skal afspejles i planen. Så vi skal arbejde for at mindske miljø- og klimabelastninger," sagde Kjær, der ikke kunne stemme for kommissoriet.

Det blev også til et nej til kommissoriet fra Alternativets Mira Issa Bloch. Begrundelsen var, at dette ikke i tilstrækkelig grad var gennemsyret af grønt, altså hensyn til miljø- og klima. I forbindelse med en forhøringsfase er der er indkommet 30 høringssvar til planen.

Publiceret 08 October 2020 11:30