Fjernvarmen er en af de store bidragydere til den grønne omstilling i Danmark, men hvordan kan man fortælle den historie til flere? Det har fotograf Per Bille fået en god idé til. Foto: PR

Fjernvarmen er en af de store bidragydere til den grønne omstilling i Danmark, men hvordan kan man fortælle den historie til flere? Det har fotograf Per Bille fået en god idé til. Foto: PR

Ry-fotograf modtager legat til at fortælle fjernvarmens historier

Fotograf Per Bille fået en god idé, og nu modtager han et legat til at realisere projektet

Grøn omstilling er noget, alle landets fjernvarmeværker skal forholde sig til i disse år. Men hvad er det egentlig, der skaber forandringerne ude i de enkelte bysamfund? Det har fotograf Per Bille fra Ry Foto funderet over - og nu har han modtaget et legat på 25.000 kroner til at fortælle den gode historie.

Det er Fjervarmens Informationsfond - i daglig tale FIF Marketing - der hvert år uddeler legatet til en person eller organisation, der gør en særlig indsats for at fremme kendskabet til fjernvarme.

"Det særlige ved Per Billes projekt er, at det potentielt kan bringe vores historie ud til nye målgrupper. Som fotograf tænker han visuelt, og det gør fortællingen om den grønne og innovative fjernvarme mere nærværende, også for folk, der måske ellers ikke interesserer sig for fjernvarme. Vores formål med legatet er, at få fjernvarmens historie ud til flere, og det er netop det, fotofortællingerne kan," lyder motivationen fra Majbritt Brandstrup Fegar, der er direktør i FIF Marketing.

Mennesker gør forskellen

Gennem de senere år har Per Bille løst flere fotoopgaver i fjernvarmebranchen, og det har bragt ham helt tæt på de mennesker, der står med ansvaret for varmen ude i landet. Teknikere, der virkelig brænder for at udvikle fjernvarmen - men som sjældent selv har fokus på den gode fortælling, de bidrager til.

Jeg er født nysgerrig, og jeg tænker og husker i billeder

"De tekniske muligheder er mere eller mindre de samme fra varmeværk til varmeværk. Men jeg kan jo se, at passionerede mennesker gør en kæmpe forskel. Og den historie synes jeg fortjener at bliver fortalt," siger han.

Det fødte idéen om en serie fotofortællinger fra nogle af landets visionære fjernvarmeprojekter - fortalt gennem de mennesker, der får de gode ideer og fører dem ud i livet. I de færdige fortællinger bliver billederne det blikfang, der kan vække nysgerrigheden for historierne, der bliver fortalt i et let og tilgængeligt sprog. Per Bille har ikke lagt sig fast på et endeligt format for projektet, men han ser mange muligheder:

"Fortællingerne kan eksempelvis indgå på websites og i trykte medier, men jeg tænker dem også som opslag på sociale medier - og måske som et tilbud til de lokale skoletjenester. Meningen er, at de kan bruges både enkeltvis og som et samlet online-magasin," uddyber han.

For Per Bille er fotoprojektet med fjernvarmen næsten en drengedrøm, der går i opfyldelse. Han har selv en teknisk baggrund som landbrugsmaskinmekaniker og montør efterfulgt af 20 års erfaring som lærer i blandt andet fysik og naturfag - og de seneste 8 år som selvstændig fotograf.

"Jeg er født nysgerrig, og jeg tænker og husker i billeder. Så det, at jeg nu får lov at arbejde visuelt og kreativt med en fortælling, der rammer lige ind i min egen tekniske baggrund - det glæder jeg mig meget til," siger han.

Majbritt Brandstrup Fegar håber, at de visuelle fortællinger vil inspirere flere til at fortælle netop deres historie lokalt.

Publiceret 29 September 2020 18:45