I Bjedstrup har man lavet sin egen folketælling over kommende skolebørn i området - og de ser markant anderledes ud end kommunens tal.

I Bjedstrup har man lavet sin egen folketælling over kommende skolebørn i området - og de ser markant anderledes ud end kommunens tal.

Bjedstrup-forældre har lavet sin egen 'folketælling':

"Langt flere børn end kommunen hævder"

Forhåndsindskrivninger viser 26 procent flere elever på Bjedstrup Skole, lyder det fra protestgruppe

Af
Claus Sonne

I bruger de forkerte tal. Sådan har det lydt igen og igen og igen fra protestgruppen BevarBjedstrupSkole, der ikke køber de elevtal, Skanderborg Kommune har fremsat i forbindelse med den skolereform, der bl.a. vil lukke Bjedstrup Skole.

"For at kvalificere debatten om Bjedstrup Skole har vi bedt forældre til potentielle kommende elever foretage en forhåndsindskrivning på foreningens hjemmeside, hvor de med deres navn, adresse og underskrift bekræfter, at deres barn/børn skal gå på Bjedstrup Skole. Det gælder forældre til børn i distriktet samt forældre til børn uden for distriktet, som er tilknyttet Bjedstrup Børnehus gennem en af matriklens to børnehaver," skriver BevarBjedstrupSkole i et høringssvar til Skanderborg Kommune - og siger videre:

"Formålet med forhåndsindskrivningen er at tegne et reelt billede af, hvordan elevtallet på Bjedstrup Skole ser ud de kommende år. Det er ikke vores ærinde at kritisere de metoder, som COWI anvender til at foretage elevtalsprognoser, men at påvise hvordan prognosen baseret på fortiden ikke har været i stand til at opfange den rivende udvikling og tilstrømning af børnefamilier, landsbyklyngen oplever."

Det er simpelthen en kæmpe brøler at lukke skolen nu, hvor man ikke kan sparke sig frem for småbørn i området

Det faktiske elevtal kommer ifølge BevarBjedstrupSkole til at ligge i gennemsnit 26 procent højere, end de tal, som revisionsselskabet BDO regnede sig frem til, og som kommunen lægger til grund for at lukke Bjedstrup Skole.

"Tallene er så forkerte, at man har sat elevtallet op til 26 elever for lavt – hvert år frem til 2026," konstaterer BevarBjedstrupSkole-folkene.

"Der er bogstaveligt talt børn over alt. Lige om lidt er de børn store nok til at komme i skole, og så vælter de ind ad dørene på Bjedstrup Skole. Det er simpelthen en kæmpe brøler at lukke skolen nu, hvor man ikke kan sparke sig frem for småbørn i området. Måske har det set fornuftigt ud, fordi kommunens tal var helt forkerte. Men nu har politikerne de rigtige antal børn, og så håber jeg, at politikerne tør sige: Der lavede vi godt nok en fejl," siger tilflytteren Ida Gundersen, hvis datter skal starte på Bjedstrup Skole til november.

Håbet er, naturligvis, at få politikerne til at ændre holdning og bevare Bjedstrup Skole.

"Vores appel er, at man kigger på virkelighedens børn – og ikke nogle kugleramme-tal fra konsulenter. Store politiske beslutninger skal træffes ud fra virkelige tal. Og her er de så. Virkelighedens børn, som altså flokkes om at gå i Bjedstrup Skole de kommende år. Jeg synes, man skal være meget tonedøv som lokalpolitiker for ikke snart at tage den her skolelukning af bordet," siger Lærke Lilholt, der er skolebestyrelsesformand på Bjedstrup Skole og med i BevarBjedstrupSkole-gruppen.

Publiceret 22 September 2020 11:00